Amatör ve Profesyonel Fotoğrafçı Arasındaki Farklar

amatör ve profesyonel fotoğrafçı arasındaki farklar

Amatör Fotoğrafçı Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?

Amatör ve profesyonel fotoğrafçı arasındaki farklar aslında çok kolay anlaşılıyor. Çekim tarzlarından kullanılan ekipmanlara kadar kimin profesyonel kimin amatör olduğu görülebiliyor. Günümüzde dijital fotoğraf makinelerinin gelişen teknolojisi nedeniyle güzel fotoğraf çekebilen herkes kendini profesyonel fotoğrafçı ilan etse de her mesleğin ve işin profesyoneli olmak için belirli kriterler var.

Bir fotoğrafçının amatör ya da profesyonel olup olmadığını anlamanın yolları:

  • Profesyonel fotoğrafçı sadece boş zamanlarında fotoğrafçılıkla ilgilenmez.

Amatör fotoğrafçı olarak nitelendirilmenize sebep olacak ilk şey, fotoğrafçılıkla ne sıkılıkta ilgilendiğinizdir. Profesyonel olmak için mesleğinizin fotoğrafçılık olması gerekiyor. 24 saat fotoğrafla yatıp kalmalı, kendinizi farklı çekim dallarında geliştirmeli, fotoğrafçılık seminerlerine ve toplantılarına katılmalısınız.

  • Amatör fotoğrafçı plansız çalışır.

Amatör ve profesyonel fotoğrafçı arasındaki farklar arasında planlı olup olmamak da yer alıyor. Başarılı bir fotoğrafçı olmak için aylık planlarınızın olması gerekiyor. Eğer kazancınızı fotoğrafla sağlamak istiyorsanız işlerinizi günlük, haftalık ve aylık planlamalısınız.

  • Profesyonel fotoğrafçı için ilk sırada fotoğraf yer alır.

Amatör fotoğrafçı diğer işlerini fotoğraf çekimlerinden önde tutar. Profesyoneller ise diğer işlerini erteler. İyi bir fotoğrafçı her zaman çekimlerini, iş görüşmelerini her şeyden daha çok önemser.

amatör fotoğrafçı
profesyonel fotoğrafçı
profesyonel fotoğrafçı olmak için
  • Kazancını fotoğraf çekerek sağlamayan amatördür.

Aylık kazancınızın çoğunu fotoğraf çekerek kazanmıyorsanız profesyonel değilsiniz. Profesyonel fotoğrafçı olmak için mesleğinizi bırakmanız ya da herhangi bir meslekten önce fotoğrafçılık ile uğraşmanız gerekmektedir.

Ekipmanlarınız ne kadar pahalı ve kaliteli olursa olsun nasıl kullanacağınızı bilmediğiniz sürece işinize yaramayacaktır. Bu nedenle ekipmanlarınızı kullanmayı, fotoğraf çekim tekniklerini, ihtiyaç duyacağınız fotoğraf bilgilerini eğitimlerle edinmeniz gerekir. Kendinizi geliştirmediğiniz sürece amatör kalmaya mahkum olursunuz. Amatör ve profesyonel fotoğrafçı arasındaki farklar açısından bakıldığında en büyüklerinden biri budur.

  • Kendinize güvenmiyorsanız profesyonel fotoğrafçı sayılmazsınız.

Amatör ve profesyonel fotoğrafçı arasındaki farklar arasında özgüven de yer alır. Amatör fotoğrafçı kendine güvenmezken profesyonel fotoğrafçı kendine güvenir. Özgüveni yüksek olan profesyonellerin de bu durum çekimlerine yansır. Yani amatörlerden daha iyi fotoğraf çekerler.

  • Bilgisini pratiğe aktaramayanlar amatördür.

Amatör fotoğrafçı bilgisini pratiğe aktaramaz. Profesyonel fotoğrafçıların ise böyle bir sıkıntısı yoktur. Bu nedenle fotoğrafçılık hakkında ne kadar çok şey bilirseniz bilin çalışmalarınız amatörse siz de amatörsünüz demektir.

  • Amatör fotoğrafçılar iş almak için çabalamaz.

Fotoğrafçılıkta şans ile iş bağlayamazsınız. Portfolyonuzu hazırlayarak istediğiniz müşterilere ulaşırsınız. Bu nedenle fotoğraflarınız kaliteliyse hiç durmayın ve kurumsal firmalara, kişilere portfolyonuzu gösterin.

Aynı zamanda profesyonel fotoğrafçı olmak için çabalamayanlar da amatör fotoğrafçı olarak kalırlar. Profesyonel fotoğrafçı, gelişimine ve hayatın kendisine deneyim katmasına çok önem verir; amatörler ise yerinde saydıklarının bile farkına varmazlar.

fotoğrafçılık kursları

Profesyonel Fotoğrafçı Olmak İsteyenlere Öneriler

Profesyonel fotoğrafçı olmak isteyenler, amatörlükten kurtulma amacı olanlar için altın değerinde öneriler:

  1. Bütün fotoğraf makinelerini ve özelliklerini bilin. Güncel ve geçmiş tüm fotoğraf makinelerini tanıyın ve kullanın.
  2. Fotoğraf malzemelerini iyi tanıyın. Objektifleri, ışık ekipmanlarını, fonları, lensleri ve diğer fotoğraf malzemelerini iyi tanıyın ve hangi durumlarda nasıl kullanacağınızı bilin.
  3. Fotoğrafçılık dersi alın. Mesleğin gereklerini öğrenin, bilgi dağarcığınızı genişletin.
  4. Fotoğraf ajanslarında çalışın. İyi bir fotoğrafçı olmak için ajansların çalışma mantığını çözmeniz gerekir.
  5. Her şeyin fotoğrafını çekin. Düğün, doğum, manzara, moda fotoğrafçılığı ya da herhangi bir alanda uzmanlaşmak için yanınızdan makinenizi ayırmayın ve her an fotoğraf çekmeye hazır olun.
  6. Fotoğraf yarışmaları ile kendinizi test edin. Doğrularınızı ve yanlışlarınızı görün.
  7. Portfolyonuzu hazırlayın. Profesyonel fotoğrafçı olarak kişisel markanızı oluşturacaksanız şimdiden en iyi çekimlerinizi derlemeye başlayın.
  8. Amatör fotoğrafçılar gibi iletişimde başarısız olmayın ve iletişim becerilerinizi geliştirin.
  9. Profesyonel fotoğrafçı olmak için dünyayı dolaşın ve fotoğraf çekin.

Amatör ve profesyonel fotoğrafçı arasındaki farkları görerek kendinizi geliştirmeniz ve deneyim kazanmanız için yapmanız gerekenleri öğrenebilirsiniz. Başarılı bir kariyer için kişisel doğrularınızı oluşturabilirsiniz.

Temel ve ileri seviye fotoğrafçılık kursu için detaylı bilgi almak için bizi arayın…