Köpüksü Bokehler Nasıl Yapılır? – Fotoğraf Çekim Teknikleri

bokeh nedir

Bokeh veya boke (Japonca, “bulanık” anlamında Boke 暈け veya ボケ), fotoğraf çekilirken fokus ya da odak olarak bildiğimiz netleme alanının dışında kalan, net olmayan kısımların fotoğrafçının seçtiği objektif ve kullandığı diyafram ayarları ile fotoğrafta oluşan bulanıklık efektidir.

Son zamanların fotoğraf trendi olan bokehler, özellikle yağmurlu günlerde kolay mi life style tekniği olarak kullanılabilir. Kullanılacak birkaç malzeme ve doğru lensler ile ortaya şahane kareler çıkabilir.

Bokeh fotoğraflar hangi objektiflerle çekilir derseniz sizlere tüm objektiflerin iyi – kötü bokeh olgusuna sahip olduğunu söyleyebiliriz. Odak uzaklığı ve objemize olan mesafemiz, objektifin geniş diyafram aralığı, diyaframın kıvrım özelliği, diyafram bıçaklarının sayıca çokluğu ve kullandığımız objektifin kalitesi bokeh düzeyini belirleyecektir. İyi bir bokeh fotoğrafı yakalamak için odak uzaklığı kural olarak 50mm den yukarı olan lensler kullanabilirsiniz. 50mm f1.8 ya da 35mm f1.8 ya da Canon EF 50mm f/1.4 USM gibi lensler işinizi görecektir.

Portre İçin “Bokeh”

Bokeh fotoğrafları çekilirken özellikle portre çalışmalar yapılır. Bokeh için en iyi lens olarak porte çalışmalarında odak uzaklığını en açık diyafram sayısına bölmemiz ve en yüksek sayıyı yakalamamız gerekmektedir.

Örnek olarak;

Canon 85mm f1.2 USM L için —-> 85/1.2 = 71

Canon 50mm f1.8 —-> 50/1.8 = 28

Canon 15mm f2.8 —-> 15/2.8 = 5.5

Bu hesaplamayla ortaya çıkan sayı ne kadar büyük ise bokeh etkisi de o kadar yoğundur. Dolayısıyla bokeh yapmak için lens seçerken bu orana dikkat etmek gerekir.

fotoğrafçılık kursları

Peki Köpüksü Bokehler Nasıl Yapılır?

Köpüksü bokehler ya da bokeh yapmak için lens dışında birkaç malzemeye daha ihtiyacınız olabilir. Fiber optik lamba, büyük bir paket şeffaf ve renkli pipet ihtiyaçlarınız karşılayacaktır. Makro lensler ile gayet iyi sonuç alacağınız için lens seçiminizi bu yönde yapabilirsiniz.

Kamera Ayarları: Sonrasında ise kamera ayarlarınızı yapmanız gerekecek. Kameranızı manuel ya da diyafram-öncelikli moda getirin ve geniş bir diyafram ayarı seçin. 1250 ISO değeri, 1/2000 saniye sağlayabilir ve bu bokeh fotoğraf çekimi için yeterli bir hızdır.

Netleme: Lensinizi manuel netlemeye ayarlayın ve minimum netleme mesafesini seçmek için netleme halkasını çevirin. Köpüksü bokehler için kameranızı sağ elle tutarken ol elinizle içine fiber demetlerini soktuğunuz pipetlerden çekim için uygun kümeleri oluşturun.

Diyafram Bıçağı: Bokeh için en iyi lens açısından dikkat etmeniz gereken en önemli özellik diyafram bıçaklarının sayısıdır. Lens ne kadar fazla diyafram bıçağına sahip olursa “ bokeh “ o denli yumuşak ve yuvarlak hatlara sahip olur.

Zamanlama: Köpüksü bokeh fotoğrafları için yanlış zamanda deklanşöre bastığınızda az pozlama ya da tek renk görebilirsiniz. Bu nedenle ışık döngüsünü takip etmelisiniz.

Eğer bu hususlara dikkat ederseniz köpüksü bokehler çekebilirsiniz. Fotoğraflarınız renk ve eğlence kazanır!

Bokeh Fotoğraflar Çekmek İsteyenlere Öneriler

Bokeh fotoğraf çekmenin püf noktası; net alan derinliğini küçük tutmak ve arka planı fokus alanından mümkün olduğunca uzaklaştırmaktır. Nesneyi arka plandan ayırmak için:

  • Makinenizi tripoda sabitleyin.
  • Odak uzaklığı büyük olan lensleri kullanın.
  • Objektifte küçük f (diyafram) değerleri seçin.
  • Objektifinizi elle netleme konumuna getirin.
  • Konuya mümkün olduğunca yaklaşmaya çalışın.
  • Konu ile plan arasındaki mesafeyi mümkün olduğunca uzun tutun.

Ayrıca alan derinliğini doğru ayarlamak için maksimum diyafram kullanma gibi bir yanlışa düşmeyin. Bokeh efekti nasıl yapılır diye deneme yapan amatörlerin bu hatası ortaya sadece bulanık arka plan çıkarır. Bunun yerine fotoğrafın odaklanan konu dışında kalan bölgesini ortaya çıkarmak için alan derinliği kullanın.

Eğlenceli ve rengaren bokeh fotoğrafları çekmek için  uygun lensinizi alın ve sokağa çıkın. Arka plan estetiği ve alan derinliğinde seçeceğiniz detaylar yaratıcılığınıza kalmış. Unutmayın, bokeh fotoğraflar odak noktasının net olmaması ile anlamlanır.