Fotolife Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

Köpüksü Bokehler Nasıl Yapılır?

Bokeh Nedir?  Köpüksü bokehler ile sıra dışı görüntüler!

Bokeh nasıl yapılır öğrenmeden önce bokeh nedir sorusunu yanıtlamamız gerekir. Bokeh veya boke (Japonca, “bulanık” anlamında Boke 暈け veya ボケ), fotoğraf çekilirken fokus ya da odak olarak bildiğimiz netleme alanının dışında kalan, net olmayan kısımların fotoğrafçının seçtiği objektif ve kullandığı diyafram ayarları ile fotoğrafta oluşan bulanıklık efektidir.

Son zamanların fotoğraf trendi olan bokehler, özellikle yağmurlu günlerde kolay bir life style tekniği olarak kullanılabilir. Kullanılacak birkaç malzeme ve doğru lensler ile ortaya şahane kareler çıkabilir.

Köpüksü bokeh çekimi ile kaliteli pozlar!

Bokeh fotoğraflar hangi objektiflerle çekilir derseniz sizlere tüm objektiflerin iyi – kötü bokeh olgusuna sahip olduğunu söyleyebiliriz. Odak uzaklığı ve objemize olan mesafemiz, objektifin geniş diyafram aralığı, diyaframın kıvrım özelliği, diyafram bıçaklarının sayıca çokluğu ve kullandığımız objektifin kalitesi bokeh düzeyini belirleyecektir. İyi bir bokeh fotoğrafı yakalamak için odak uzaklığı kural olarak 50mm den yukarı olan lensler kullanabilirsiniz. 50mm f1.8 ya da 35mm f1.8 ya da Canon EF 50mm f/1.4 USM gibi lensler işinizi görecektir.

   

[widget-8]

Portre İçin “Bokeh” Nasıl Yaparız?

Bokeh nedir diye sorduktan sonra bokeh fotoğrafları hakkında konuşalım. Bokeh fotoğrafları çekilirken özellikle portre çalışmalar yapılır. Bokeh için en iyi lens olarak porte çalışmalarında odak uzaklığını en açık diyafram sayısına bölmemiz ve en yüksek sayıyı yakalamamız gerekmektedir.

Örnek olarak;

Canon 85mm f1.2 USM L için —-> 85/1.2 = 71

Canon 50mm f1.8 —-> 50/1.8 = 28

Canon 15mm f2.8 —-> 15/2.8 = 5.5

Bu hesaplamayla ortaya çıkan sayı ne kadar büyük ise bokeh etkisi de o kadar yoğundur. Dolayısıyla bokeh yapmak için lens seçerken bu orana dikkat etmek gerekir.

Peki, köpüksü bokehler nasıl yapılır?

Bokeh nedir sorusundan sonra köpüksü bokeh nedir sorusuna yanıt arayalım. Köpüksü bokehler ya da bokeh yapmak için lens dışında birkaç malzemeye daha ihtiyacınız olabilir. Fiber optik lamba, büyük bir paket şeffaf ve renkli pipet ihtiyaçlarınız karşılayacaktır. Makro lensler ile gayet iyi sonuç alacağınız için lens seçiminizi bu yönde yapabilirsiniz.

  • Kamera Ayarları:Sonrasında ise kamera ayarlarınızı yapmanız gerekecek. Kameranızı manuel ya da diyafram-öncelikli moda getirin ve geniş bir diyafram ayarı seçin. 1250 ISO değeri, 1/2000 saniye sağlayabilir ve bu bokeh fotoğraf çekimi için yeterli bir hızdır.
  • Netleme: Lensinizi manuel netlemeye ayarlayın ve minimum netleme mesafesini seçmek için netleme halkasını çevirin. Köpüksü bokehler için kameranızı sağ elle tutarken ol elinizle içine fiber demetlerini soktuğunuz pipetlerden çekim için uygun kümeleri oluşturun.
  • Diyafram Bıçağı: Bokeh için en iyi lens açısından dikkat etmeniz gereken en önemli özellik diyafram bıçaklarının sayısıdır. Lens ne kadar fazla diyafram bıçağına sahip olursa “ bokeh “ o denli yumuşak ve yuvarlak hatlara sahip olur.
  • Zamanlama: Köpüksü bokeh fotoğrafları için yanlış zamanda deklanşöre bastığınızda az pozlama ya da tek renk görebilirsiniz. Bu nedenle ışık döngüsünü takip etmelisiniz.

Eğer bu hususlara dikkat ederseniz köpüksü bokehler çekebilirsiniz. Böylece farklı ve dikkat çekici fotoğraflar elde edebilirsiniz. Fotoğrafçılıkla alakalı deneyimleriniz arasında yer alan köpüksü bokehler ile fotoğraflarınız renk ve eğlence kazanır!

[widget-18]

Bokeh fotoğraflar çekmek isteyenlere öneriler

Bokeh nedir ve bokeh fotoğraf çekmenin püf noktası nelerdir; net alan derinliğini küçük tutmak ve arka planı fokus alanından mümkün olduğunca uzaklaştırmaktır. Nesneyi arka plandan ayırmak için:

  • Makinenizi tripoda sabitleyin.
  • Odak uzaklığı büyük olan lensleri kullanın.
  • Objektifte küçük f (diyafram) değerleri seçin.
  • Objektifinizi elle netleme konumuna getirin.
  • Konuya mümkün olduğunca yaklaşmaya çalışın.
  • Konu ile plan arasındaki mesafeyi mümkün olduğunca uzun tutun.

Bokeh fotoğraflar çekmek isteyenler için sunduğumuz bu öneriler istedikleri görüntülerin ortaya çıkmasında yardımcı olacaktır.

Bokeh Fotoğraflarda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Alan derinliğini doğru ayarlamak için maksimum diyafram kullanma gibi bir yanlışa düşmeyin. Bokeh efekti nasıl yapılır diye deneme yapan amatörlerin bu hatası ortaya sadece bulanık arka plan çıkarır. Bunun yerine fotoğrafın odaklanan konu dışında kalan bölgesini ortaya çıkarmak için alan derinliği kullanın.

Bokeh nedir sorusuna çeşitli cevaplar verdik. Ve köpüksü bokeh nasıl yapılır bilgilendirdik. Eğlenceli ve rengarenk bokeh fotoğrafları çekmek için  uygun lensinizi alın ve sokağa çıkın. Arka plan estetiği ve alan derinliğinde seçeceğiniz detaylar yaratıcılığınıza kalmış. Unutmayın, bokeh fotoğraflar odak noktasının net olmaması ile anlamlanır.

Bokeh fotoğraflarla yaratıcılığınızı geliştirin!

Bokeh fotoğraf nedir, bokeh fotoğraf nasıl çekilir, bokeh nasıl uygulanır gibi sorularınıza cevap verdik. Şimdi sıra sizde! Bokeh fotoğraf çekimlerinde uzmanlaşmak ve kendinizi geliştirmek istiyorsanız daha çok çekim yapın, daha çok sahada olun. Tabi ki bu işin eğitimini almayı da ihmal etmeyin…

[widget-7]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 30