Doğadaki Harflerin Fotoğrafları – Fotoğraf Çekim Teknikleri

doğadaki harflerin fotoğrafları

Doğa, adeta fotoğrafçıların marketi gibidir. Ağaçların, evlerin, dağların, hayvanların, bulutların ve aklınıza gelebilecek her şeyin gölgesi dahi mükemmel fotoğraflar çıkarmaya yeter de artar. Şekiller ve çizgiler de öyle. Bacalar, su boruları, çardaklar, banklar, pervazlar, köprüler ve daha nicesi bizlere çeşitli harfleri de anımsatır. Farklı bir fotoğraf tutkusu bulmak isteyenler için de doğadaki harfler ilginç bir fikir olacaktır.

Hemen her gün karşımıza çıkan nesnelerin harfleri çağrıştırması hem eğlenceli bir tutku olacak hem de fotoğrafçılık sezgilerimizi kullanmamızı sağlayacaktır. Sokak fotoğrafçılığı ve doğa fotoğrafçılığı yöntemlerini bir arada kullanacağımız bu teknik, keyifli kareler ortaya çıkaracaktır. 50 mm’lik bir prime lens ve objeyi arka plandan ayırmak için sığ alan derinliği verecek açık bir diyafram değeri olan f/1.8 sayesinde yaratıcı fotoğraflarımız olacaktır.

Türkiye’nin En Aktif Fotoğrafçılık Kursu

Sosyal Medyada Biz

Sokak Fotoğrafçılığı İle Doğadaki Harflerin Yakalanması

Bahsettiğimiz gibi doğada kendiliğinden var olan harflerin fotoğraflarını çekmek için kendinizi sokağa bırakmalısınız. Kalabalık caddelerde, yüksek binaların arasında, ıssız köylerde, köprülerin ve ahşap yapıların sık görüldüğü mekanlarda çekim yapmalısınız. Harfleri göremediğinize üzülmemeli, var olan kaynaklarınızla kendi harflerinizi de üretebilmelisiniz.

Deneyeceğiniz birkaç doğa fotoğrafçılığı teknikleri ve harfleri fark etme yöntemleri:

  • Yan yana dizin.

Doğadaki materyalleri kullanarak kelimeler dahi oluşturabilirsiniz. Ağaç dallarını, araba parçalarını, bardakları, kalemleri ve aklınıza gelebilecek her şeyi birleştirerek harf haline getirebilirsiniz. Kelime ve isim yazabilir, fotoğraflarını çekerek ölümsüzleştirebilirsiniz.

  • Çatılardan yararlanın.

Yüksek binaların olduğu bir yerdeyseniz kafanızı kaldırın ve çatıların oluşturduğu harfleri izleyin. Binaların birbirine yaklaştığı alanlardaki boşluklara odaklanarak harfleri ortaya çıkarın. Ya da çatılara çıkarak uzunlu kısalı “ı ve i” harflerini yakalayın. Farklı bir görüntü elde edebilirisiniz.

  • Gölgelerden yararlanın.

Harfleri seçemiyorsanız gölgeleri takip edin. Harfe benzeyen objelerin ya da konuların yerine gölgelerini çekerek farklı bir görüntü yakalayabilirsiniz. Gün içerisinde gölgenin en belirgin olduğu saatleri seçerek gölgelerin gücünden yararlanabilirsiniz.

  • Yanılmaları ve yansımaları kullanın.

Göz dediğin yanılan bir organdır ve fotoğrafçılar tarafından çok iyi şekilde değerlendirilebilir. Işık ve kontrast “öyleymiş gibi” kullanılarak ortaya etkileyici fotoğraflar çıkarılabilir. Açının değiştirtilmesi ve yeterli alan derinliği sayesinde harfe benzeyen görüntüler ortaya çıkarılabilir.

  • Gizli kalanları bulun.

Sokak fotoğrafçılığı da doğa fotoğrafçılığı da gizli kalanları açığa çıkarma sanatıdır. Doğanın içinde gizlenmiş harfleri ararken bazen makinemizi ya da fotoğrafımızı döndürmemiz gerekebilir. Değişik açılar kullanarak harflerin farklı versiyonlarını da açığa çıkarabiliriz.

fotoğrafçılık kursu

  • Açık diyafram kullanın.

Doğadaki harflerin fotoğrafları sokak fotoğrafçılığı teknikleri arasında en yenilerden biridir. Bu nedenle fotoğrafçılar kameralarına nasıl bir ayar yapacaklarını bilmeyebilir. Önerimiz görseldeki arka planın harfi engellememesi için odak noktasının görünen harf olması gerekir. Fotoğraftaki tüm öğeleri netlemeye çalışmak, harfin fark edilmemesine neden olabilir.

  • Kendiniz yaratın.

Bazı harfleri bulmak ya da fotoğrafta doğru açıyla yansıtmak zor olabilir. Bu nedenle kendi harflerinizi yaratabilirsiniz. Telleri, merdivenleri, tahta parçalarını, kıyafetleri kullanarak kompozisyonunuzu oluşturabilirsiniz.

Fotoğrafçılık, her zaman yaratıcılık ve farklı bakış açıları isteyen bir meslektir. Kendini geliştirmeyen, yeni çekim teknikleri ve özgün yöntemler bulmayan fotoğrafçılar için iyi fotoğrafçı tanımını kullanmak yerinde olmayacaktır. Bu nedenle her zaman yeniyi ve denenmemişi ortaya çıkarmak keyiflidir…