Doğal Fotoğraf Çekmek İsteyenlere 8 İpucu- Fotoğraf Çekim Teknikleri

doğal fotoğraf nasıl çekilir

Her fotoğrafçının amacı doğal ve etkileyici fotoğraflar çekmektir. Özellikle portre ve sokak fotoğrafçıları doğal fotoğraf çekmenin en ideal yollarını ararlar. Fotoğrafta yer alan kişinin kameradan habersiz olması, kendi halinde hareket etmesi ve muhteşem anda deklanşöre basılması doğal fotoğraf çekimlerinin püf noktasıdır.

Fotoğrafçının sadece gözlemci olduğu doğal fotoğrafların çekilmesi elbette zordur. Kimi durumlarda kişinin fotoğrafçıdan haberdar olması gerekebilir. Ancak kamera karşısında o kadar rahat olmalıdır ki doğal kareler ortaya çıkabilsin. Peki kişinin fotoğrafçıdan haberdar olduğu anlar nasıl doğal olabilir? Çocuk ya da aile fotoğraflarının çekileceği ortamlarda fotoğrafçının kişiyi ve sahneyi yönetmesi gerekebilir. Dolayısıyla doğal fotoğraf çekmesi zor olabilir. Bu durumda kişinin rahatlamasını ve kamerayı unutmasını beklemek gerekir. Fotoğrafçının doğru iletişim kurması, sabretmesi ve anı yakalamada hızlı davranması gerekir.

Siz de doğal fotoğraf nasıl çekilir diye merak ediyorsanız birkaç öneriyle sorunuza cevap verebiliriz.

  1. Samimi bir ortam yaratın.

Doğal fotoğraflar çekmek için samimi bir ortam yaratın. İster arkadaşlarınızı ister müşterilerinizi çekiyor olun, hiç fark etmez, onlara rahatlık ve esneklik sunun. Mümkünse fotoğraf çekeceğinizi söylemeyin ve kendi aralarındaki sohbetlere eşlik ederek rahat davranmalarını sağlayın.

  1. Kalabalıktan yararlanın.

Genellikle insanlar sokakta, düğünde, doğum günlerinde ya da toplantılarda fotoğraflarının çekildiğini fark etmeyebilirler. Bu da fotoğrafçıya doğal fotoğraf çekmek için avantaj sağlar. Siz de bu avantajdan yararlanabilirsiniz. Kapalı alanlarda 50mm f/1.8 ya da f/1.4 lens ile doğal fotoğraflar çekebilirsiniz.

  1. Konunuzu meşgul edin.

Doğal fotoğraf çekmenin yolları arasında kişinin meşgul olması ve sizi unutması da yer alıyor. Özellikle çocuk fotoğrafları çekerken işinize yarayacak bu yöntem sayesinde dilediğiniz kadar doğal fotoğraf çekebilirsiniz. Öznenize uğraşması için bir iş ya da oyun vererek dikkatinizi başka yöne çekebilirsiniz.

fotoğrafçılık kursları

  1. Doğal ışığı kullanın.

Kapalı alanlarda çekim yaparken pencereden süzülen ışığın yarattığı doğal ortamı kullanın. Portrenize gelen ışığın yumuşak ve düşük kontrastta olmasına dikkat edin. Öznenizi pencereden dışarı bakarken görüntüleyin. Geniş diyafram kullanın ve ışıktan mümkün olduğunca faydalanın. Doğal fotoğraf çekme teknikleri olarak öznenin yüzüne yandan gelen ışığı da kullanmayı ihmal etmeyin.

Doğal fotoğraf çekmek için belki de saatlerce beklemeniz gerekecek. Bu nedenle sabırlı olmayı öğrenin. Doğru zamanda doğru yerde olun ve öznenizi yönlendirmeyi minimuma indirin. Kamerayı tamamen unuttuğunda ışığı ayarlayın ve deklanşöre basın. Doğal fotoğraflar çekmenin zor olduğunu söylemiştik…

  1. Odak noktanızı değiştirin.

Gizlice çekim yapmak istiyorsanız zoom lensler kullanabilirsiniz. Alan derinliğini sıkıştıran bu lenslerle ön planı çerçevenize dahil ederek arka planı doğal haliyle vurgulayabilirsiniz. Geniş diyafram ve tek-nokta AF kullanabilirsiniz. Doğal fotoğraf çekim teknikleri arasında yer alan ve fotoğrafçıların sık kullandığı odak kilitleme yöntemiyle özneyi işaretleyebilir ve çevreden izole ederek etraftaki dikkat dağıtıcı ögeleri odak dışında bırakabilirsiniz.

  1. Sessiz zamanları bekleyin.

Hareketli mekanlarda ve anlarda doğal fotoğraf çekmek zor olabilir. Sessiz sakin zamanlar fotoğrafçı için bulunmaz bir nimettir. Deniz kıyısı, ormanlık alanlar doğal fotoğraflar çekmek için ideal olacaktır. Dilerseniz siz de öznenin ve ortamın huzurunu fotoğraflarınıza yansıtabilirsiniz. Bunun için sakin mekanları tercih etmenizde yarar var.

  1. Çocukları fotoğraflayın.

Doğal fotoğraf çekmek için çocuklar mükemmel bir özne olacaktır. Yetişkinler fotoğraf çekildiklerini anladıklarında tedirgin olurken çocuklar doğal hallerine devam edeceklerdir. Bir süre sonra kamerayı tamamen unutacakları için doğal fotoğraf çekmek kolay olacaktır.

Doğal fotoğraflar nasıl çekilir önerilerimiz ile sizler de anları ölümsüzleştirebilirsiniz. Arkadaşlarınızı, dostlarınızı, çocuklarınızı ya da tanımadığınız insanları mükemmel karelere yansıtabilirsiniz.