Dramatik Siyah Beyaz Fotoğraf Çekimi – Fotoğrafçılık Teknikleri

Dramatik Siyah Beyaz Fotoğraf Çekimi

Fotoğraflarda dramatik etkinin mimarı, gökyüzüdür. Açık ve güneşli gökyüzünde bazı konular zayıf kalırken bulutlu ve kapalı havalar fotoğraflara ayrı bir hava katarak etkisini güçlendirmektedir. Manzara fotoğraflarında siyah beyaz çalışmak çoğu zaman doğru pozlama yapma konusunda sıkıntı yaratabilir. Gökyüzü zeminden parlak olduğu için gökyüzü parlak, zemin ise karanlık çıkacağından aşırı pozlama riski ile karşılaşılabilir.

Siyah beyaz fotoğraf çekimi sırasında dereceli ND filtreler kullanarak istediğiniz detayları ortaya çıkarabilirsiniz. Ancak bu filtreleri ufuk çizgisini net bir şekilde fotoğrafladıysanız kullanabilirsiniz. Ayrıca ND filtreler kullandığınızda geniş açı lensleriniz gökyüzünü baskın gösterebilir. Bu da istemediğiniz görüntüler elde etmenize neden olabilir.

Peki bütün bu dezavantajlara rağmen siyah beyaz fotoğraf çekimi nasıl yapılır? Gün ışığında dramatik pozlamalar nasıl yakalanır? İşte cevapları…

  • Hazırlık

İlk olarak gün ışığında siyah beyaz fotoğraf çekmenin zor olduğunu bilerek işe başlayın. Ardından iki ayrı kare çekeceğinizi ve bunları doğru pozlamanız gerektiğini bilin. Photoshop kullanmayı ve fotoğraf birleştirmeyi öğrenin. Gerekli renk ayarlarına da ihtiyacınız olacak, unutmayın.

Siyah beyaz çekimi ikinci aşaması olarak kameranızı tripoda yerleştirin ve kompozisyonu belirleyin. İki fotoğraf karesinin de birbiriyle uyumlu olmasını sağlayın. Makinenin hareket etmemesi ve birleştirilecek parçaların birbirine denk gelmesi çok önemli, dikkatli olun.

  • İlk pozlama ve çekim

İlk siyah beyaz fotoğraf çekimi için ön planınızı doğru pozlayın. Diyafram öncelikli modda çekim yapın ve doğru ISO değerini ayarlayın. Konunuzun parlamaması çok önemli. Birkaç çekim yaptıktan sonra sonuçlarınızı değerlendirin.

fotoğrafçılık kursları

  • İkinci pozlama ve çekim

Siyah beyaz fotoğrafçılık cidden zor bir alan olduğu için siyah beyaz fotoğraf çekim tekniklerine hakim olmak çok önemli. Gökyüzünü pozlamak ise ayrı bir ustalık gerektiriyor. İstediğiniz görüntüyü elde etmek saatler sürebilir. Dramatik görüntü yakalamak için poz telafisi de uygulayabilirsiniz.

  • Fotoğrafları birleştirme

Çektiğiniz siyah beyaz fotoğraflar arasından en iyi olanları seçin. Photoshop yardımıyla birleştirin. Katman paletini kullanarak karanlık fotoğrafı, açık renkteki fotoğrafın üzerine taşıyın ve kontrollerinizi yapın.

  • Katman kullanımı

Dramatik siyah beyaz fotoğraf çekimi yapabilmek zor olsa da katman etkisi yaratarak durumu telafi edebilirsiniz. Karanlık görsele maskeleme işlemi yapmak için katman paletinden Add Layer Mask etkisini kullanabilirsiniz. Eraser Tool’da Opasiteyi kullanarak silme işlemleriyle birlikte katmanların doğru şekilde görünmesini sağlayın.

Ayrıca alt katmanı görünür yaparak detayları ortaya çıkarın. Gökyüzünde açık tonlar varsa bunları çok fazla silmemeye dikkat edin. Objenin kenarlarını da silmemeye özen gösterin. Eraser Tool ile işiniz bitince katmanları birleştirin. Kontrastı da ayarlayarak daha iyi bir görsel elde edin.

  • Siyah beyaz

Siyah beyaz fotoğraf elde etmek için son olarak fotoğrafınızı siyah beyaza çevirin. Dilediğiniz görsel düzenleme fotoğrafını kullanarak elde ettiğiniz görüntüyü siyah beyaz yapabilirsiniz. En kolayı Photosop ile layer bölümünden siyah beyaz etki yaratmak.

Dramatik siyah beyaz fotoğraf çekimi için yapmanız gereken gökyüzünün kapalı olmasını beklemek değil. Açık havada da bahsettiğimiz yöntemi kullanarak istediğiniz kalitede siyah beyaz fotoğraflar elde edebilirsiniz. Dilerseniz 2, dilerseniz 3 fotoğrafı birleştirerek istediğiniz dramatikliği yansıtabilirsiniz.