Düşük Işıkta Fotoğraf Çekimi Nasıl Yapılır?

düşük ışıkta fotoğraf çekimi

Düşük Işıkta Fotoğraf Çekmek İçin Nelere İhtiyacınız Var?

Düşük ışıkta fotoğraf çekimi, fotoğrafçıları en çok zorlayan çekim tekniklerinden biri olmuştur. Düşük ışık fotoğrafçılığı, güneş battıktan sonraki süreçte yapıldığı için fotoğrafçının yeteneğine ve bilgisine dayanan bir teknik olarak dikkat çekmektedir.

Akşam ve gece çekimleri olarak da özetleyebileceğimiz düşük ışık fotoğrafçılığı, gündüz çekimlerine nazaran daha etkileyici olmaktadır. Bunun nedeni yıldızların, ayın, şehrin, arabaların ve mekanların oluşturduğu ışıklardır.

Düşük ışık fotoğrafçılığında başarılı olmak için bu dalın tekniklerine ve makinelerine hakim olmanız gerekmektedir. Düşük ışıkta fotoğraf çekimi nasıl yapılır ve nelere dikkat edilir diyorsanız, sizlere önerilerimiz:

  1. Pozlama Teknikleri

Düşük ışıkta fotoğraf çekmek için doğru bir pozlama ayarı yakalamanız gerekir. Böylece fotoğrafın çok parlak ya da karanlık çıkmasının önüne geçebilirsiniz. Pozlama ayarını sağlamak için 3 yol deneyebilirsiniz:

  • Diyafram: Düşük diyafram değeri daha fazla ışık demektir.
  • Perde hızı: Düşük perde hızı ile sensöre daha fazla ışık gelir.
  • ISO: ISO değerlerinde ışığa karşı daha fazla hassasiyet oluşur.
düşük ışıkta fotoğraf çekmek
düşük ışıkta çekim
gece fotoğrafçılığı

Yukarıdaki yolları deneyerek düşük ışıkta fotoğraf çekimi sırasında doğru pozlamayı yakalayabilirsiniz. Düşük ışıktan daha fazla yararlanarak fotoğraflarınıza aydınlık katabilirsiniz. Bu yöntemleri kullanırken de fotoğraf makinenizin pozometresini kullanabilirsiniz. Eğer, kamerayı otomatik moda ayarlarsanız, kamera üç değişkeni de kendiliğinden belirleyecektir. Ancak iyi bir düşük ışıkta çekim için otomatik moddan daha iyisine ihtiyacınız vardır. Modları kullanmayı bilmiyorsanız fotoğrafçılık kursu eğitmenlerinden destek alabilirsiniz.

  1. Fotoğraf Çekim Ayarları

Düşük ışıkta fotoğraf çekmek için kullanılacak olan ekipmanlar ve çeki ayarları:

  • Geniş açılı lenslerle çekim

Düşük ışıkta çekim yaparken diyafram açıklığı f/2.8 ya da f/1.4 gibi düşük değerlere kadar inebilen lensler tercih edilebilir. Bu lensler ayrıca sığ alan derinliği verirler ve görece düşük perde hızlarında (1/60 saniye gibi) etkili çekimler yapılabilmesine olanak sağlarlar. Bahsedilen lensleri kullanarak çekim yapıldığında kamera sarsıntısını engellemek için tripod kullanılmalıdır. Düşük ışıkta fotoğraf çekimi değerlerinde kaliteli sonuçlar almak için hızlı lensleri kesinlikle kullanmalısınız.

  • Tripod kullanmak

Akşam ve gece çekimleri için manzara fotoğrafları çekmeyi düşünüyorsanız tripod kullanmanız gerekecektir. F/8 gibi orta dereceli bir diyafram ayarı seçtikten sonra kameranızı tripoda oturarak perde hızını kameraya bırakabilirsiniz. Güneş battıktan sonra ve gökyüzünün mavi olduğu saatler çekim yapmak için en ideal zamanlardır. Gökyüzünü ve manzaraları bu tarz bir ışıkta fotoğraflayabilirsiniz. Düşük ışıkta fotoğraf çekmek görüldüğü gibi her zaman zor olmamaktadır.

fotoğrafçılık kursları

  • Yüksek ISO’lu fotoğraflar

Düşük ışıkta fotoğraf çekimi sadece gece olmuyor elbette. Kapalı mekanlarda ve flaş kullanılamayan durumlarda da fotoğraf çekmek gerekebiliyor. Bu durumda yüksek ISO ayarı yapmak fotoğrafın daha iyi çıkmasını sağlayabiliyor. Çünkü daha yüksek perde hızları fotoğrafın keskin çıkmasını sağlıyor. Ancak ISO’yu çok yükseltmek de grenli fotoğraf elde etmenize neden olabilir. Fotoğrafınızı bilgisayarda gördüğünüzde pikseller size ufak bir sürpriz yapabilir. Sürprizlerle karşılaştığınızda ne yapacağınızı öğrenmek için fotoğrafçılık eğitimi almanız önerilebilir. Düşük ışıkta fotoğraf çekmek için ihtiyaç duyacağınız bilgileri eğitmenlerinizden alabilirsiniz.

Düşük ışıkta çekim uygulamalarını derslerde yaparak daha iyi öğrenmek ve kendinizi geliştirmek elinizde olabilir. Gece fotoğraf çekimi tekniklerini de dersler sırasında öğrenebilirsiniz.

Düşük Işıkta Kullanılabilecek Fotoğraf Makineleri

Düşük ışıkta fotoğraf çekimi sırasında kullanılacak fotoğraf makineleri genellikle ISO değeri yüksek olan makinelerdir. Fotoğraf makinesi seçen gece fotoğrafçıları yüksek ISO değerlerine önem vermektedirler. Ayrıca büyük sensörlü kameralar, küçük sensörlü kompakt kameralara oranla, daha iyi yüksek ISO hassasiyeti vermektedir.

Siz de düşük ışıkta fotoğraf çekmeye merak saldıysanız yeni nesil full-frame DSLR kameraların sunduğu yüksek ISO performansından yararlanabilirsiniz. Hem fotoğrafçı olarak niteliklerinizi hem de makinenizin sınırlarını zorlayarak harika kareler yakalarsınız. Fotoğrafçılık dersi de alarak eğitmeninizle birlikte uygulama çalışmaları yapabilirsiniz.