Fotoğraf Nedir? Dünyadaki İlk Fotoğraf

fotograf-nedir

Dünyadaki İlk Fotoğrafı Kimin Çekti? Fotoğraf Nedir?

Hemen hemen hepimizi fotoğraf çekeriz. Elimizde makineler ve telefonlarla her anı ölümsüzleştirmeye çalışırız. Peki duygularımızı ve anlarımızı belgeleyen fotoğraf nedir diye hiç düşündük mü? Fotoğrafın tarihini merak etmedik mi? Gelin bu iki konuya yakından bakalım…

Fotoğraf; Yunanca Photos “ışık” ve Graphos “çizmek” sözcüklerinin birleşmesinden oluşan terimdir. Teknik açıdan bakarsak optik ve kimyasal süreçleri kullanarak yüzey üzerinde kalıcı görüntü elde etme işine fotoğraf diyebiliriz.

Fotoğraf sözcüğü ilk kez İngiliz SirJohn F. W. Herschel tarafından 1840 yılında kullanılmıştır. Sir John, yakın arkadaşı olan İn­giliz bilim adamı William Henry Fox Talbotun (1800-1877) uyguladığı yeni yöntemle, yüzey üzerinde elde ettiği görüntüye fotoğraf adını vermiştir. Fotoğraf ortaya çıktığından beri ilgi odağı olmuş, tarihi ölümsüzleştirmek ve belgelemek için bir araç olarak kullanılmıştır. Devlet başkanlarından halka, sanatçılardan iş adamlarına kadar herkes fotoğraf nedir diye merak ederek dünyadaki ilk fotoğrafları çektirmeye başlamışlardır. Günümüzün kusursuz fotoğrafları yerine daha doğal, onlarca fotoğraf çekme şansı olmadan en kusursuz kareler yakalanmaya çalışılmıştır.

Fotoğraf Sanatı ve Gelişimi

Fotoğrafçılığın nasıl başladığına dair kesin tarih ve nerede bulunduğu bilinmemektedir. Fotoğrafçılığın tarihi, 8.yüzyılda Arap kökenli Cabir İbni Hayyam Gümüş Nitrat’ın güneş ışığının etkisiyle karardığını bulması ve 15. asırda Leonardo da Vinci’nin karanlık bir odada mevcut olan ufak bir deliğin, odanın dışındaki görüntüleri aksettirmesini bulması ile şekillenmiştir. Işığın, karanlık kutunun diğer yüzeyine yansıtılarak görüntü elde edilmesi fotoğraf tarihi açısından büyük bir gelişme olmuştur.

fotoğrafçılık kursları

Niepce ile başlayan temel fotoğraf çalışmaları 1829 da Daugerre, Jacques Mande çalışmaları ile birleşip 1837 de Daugerreotype’ı ortaya çıkarmalarıyla hızlıca gelişim göstermiştir. 1840 yılında ise ışığı 16 kez fazla geçiren bir mercek kullanılıp poz süresi düşürülmüştür. 1852 yılında ise George Eastman, 10 poz çekebilen üzeri bromür kaplı Jelatin rulo filmler bulunan Kodak fotoğraf makinelerini piyasaya sürmüştür. 1870 ise Hermann Vogel emülsiyonları muhtelif kimyasal banyolara batırarak duyarlıklarını arttırma yolunu keşfetmiştir. 1880 yılında kırmızı renge karşı duyarlılığı çok kısıtlı olan ortokomatik filmlerin yanında, pankromatik filmler de bulunmuştur.

Fotoğraf sanatı 19. ve 20. yüzyılda hızla gelişerek inanılmaz bir teknolojiye sahip olmuştur. Günümüzde fotoğraf makineleri özellikleri ve fotoğrafçıya sunduğu kolaylıkları ile seyahatten düğüne, doğumdan mimari fotoğrafçılığa kadar farklı dalların ortaya çıkmasını sağlamış, fotoğrafçılık mesleğinin gelişimini hızlandırmıştır. Fotoğraf nedir ve dünyadaki ilk fotoğraf nasıl çekildi, birlikte bakalım…

Dünyadaki İlk Fotoğraf ve Fotoğraf Makinesi

Fotoğrafın tarihi gelişimi içerisinde ilk fotoğraf makinesi ve fotoğraflar oldukça dikkat çekicidir. Fotoğraf makinesi bildiğiniz üzere görevi görüntü oluşturmak olan bir araçtır. Fotoğrafın ortaya çıkışı iki temel tarihsel gelişme ile olmuştur. Birincisi, yüzey üzerinde hayali görüntünün oluşturulması. İkincisi ise yüzey üzerinde gerçek görüntünün elde edilmesidir. Dünyadaki ilk fotoğraf da bu çalışmalar üzerine çekilmiştir.

Fotoğrafın tarihi gelişimi içinde teknolojiyle birlikte gözle görünen ancak yüzeyde kalıcı olmayan görüntülerin yerini kalıcı görüntüler almıştır. Fotoğraf makinesi geliştirmeye çalışan araştırmacılar, yansımaları ve gölgeleri belirli bir yüzey üzerinde kalıcı duruma getirmeye uğraşmıştır. Bu uğraşlar sonucu fotoğraf belirli bir yüzeyde kalıcı hale getirilerek ilk fotoğraf ortaya konmuştur.

İlk fotoğraf nasıl çekildi diye merak edenler için bu açıklama faydalı olacaktır. Ancak bir de dünyadaki ilk fotoğraf hangisi onu görmek gerekir. 1826’da Fransız Joseph Nicephore Niepce odasından çektiği doğa fotoğrafı bilinen ilk fotoğraftır.

dünyadaki ilk fotoğraf
İlk insan fotoğrafı ise Fransız ressam ve kimyager Louis Jacques Mande Daguerre evinin penceresinden çektiği bu fotoğraftır. Sol alt köşedeki adam ilk insan fotoğrafının kahramanıdır.

dünyadaki ilk fotoğraf makinesi
İlk savaş fotoğrafı ise 1847 yılında Meksika-Amerika savaşında Charles J.Betts tarafından çekildi.

ilk savaş fotoğrafı
Dünyanın ilk fotoğrafı ise 1968 yılında Apollo 8 tarafından görüntülendi.

dünyanın ilk fotoğrafı
İlk renkli fotoğraf ise İskoç fizikçi James Clerk Maxwell tarafından çekildi. Fotoğrafçı siyah-beyaz fotoğrafı 3 ayrı filtreden geçirerek renkli kareye ulaştı.

ilk renkli fotoğraf
Fotoğrafın tarihi gelişimi içerisinde dünyadaki ilk fotoğraf dışında dünyadaki ilk fotoğraf makinesi de merak edilir.

Dünyadaki ilk fotoğraf makinesi 1300 yılında objektifsiz “Camera Obscura” adıyla Araplar tarafından icat edilmiştir. Ancak bu çalışmanın pratik hale gelmesi için uzun bir zaman geçmesi gerekmiştir. 1550 yılında Nürnbergli Cardan, küp biçimindeki kameranın önündeki deliğe ufak bir cam küre yerleştirmiştir. 1795 yılından sonra Nicephore Niepce fotoğraf makinesi alanında çığır açarak 1826 yılında ilk kalıcı fotoğraf görüntüsünü yakalamayı başarmıştır. Bu süreçte kabul edilen ilk fotoğraf makinesi ise:

dünyanın ilk fotoğraf mekinesi
Fotoğraf sanatı ve fotoğraf teknolojisi, dünyadaki ilk fotoğraf makinesi ile başlayarak günümüze kadar ulaşmış ve hayatımızın önemli anlarında yer almıştır. Fotoğraf çekmek hepimiz için bir hobi olmuştur. Mutluluklarımızı ve hüzünlerimizi fotoğraflarla ölümsüzleştirmişizdir. Kısacası fotoğraf, hayatımızdır…