Gölgelerle Yaratıcı Fotoğraflar – Fotoğraf Çekim Teknikleri

gölgelerle yaratıcı fotoğraflar

Fotoğrafın en çok ihtiyacı olan şey ışık olsa da gölgelerle yaratıcı fotoğraflar da her fotoğrafçının denediği çekimlerdendir.  Her ne kadar gölge ikinci plana atılsa da fotoğrafçılara muhteşem kompozisyonlar sunması açısından önemlidir.

Fotoğrafta gölge oyunu yaratmak için iç mekanlar, suni ışık kaynakları, günün belli saatleri, silüetler ve nesneler yardımcınız olmaktadır. Sabahın erken saatleri ya da gün batımı, uzun ve yumuşak gölgeler ile silüetler oluşturmanıza olanak vermektedir. Güneş ne kadar yüksekteyse gölgeleriniz de o kadar kısa, güçlü ışık sebebiyle de sert ve yoğun olacaktır.

Fotoğraf ve gölge uyumunu yansıtacağınız, başarılı gölge fotoğrafları oluşturmanıza yardımcı olacak önerilerimiz:

  • Gölge fotoğrafı çekimleri hakkında bilgi sahibi olun.

Gölge fotoğrafı çekim teknikleri hakkında herhangi bir bilginiz yoksa daha önce yapılan çekimleri inceleyin. İnternetten araştırma yapın ya da fotoğrafçılık kursu eğitmenlerinize danışın. Önerimiz; öznenizi her zaman güneşe karşı ve ufka yakın şekilde çekin. Yüksek perde hızı ve düşük ISO ve orta diyafram açıklığı kullanın. Tele objektifler ile soyut görüntüler ya da geniş açılı objektifler ile kompozisyon yaratın.

  • Natürmort çekim yapın.

Fotoğraflarınıza gölge dahil etmek istiyorsanız natürmort çekimler yapabilirsiniz. Projektör ya da fener kullanarak ışığı alçaktan tutup güçlü gölgeler elde edebilirsiniz. Işığı farklı açılardan kullanarak gölgelerinizi çeşitlendirebilirsiniz.

  • Doğal manzaralar yaratın.

Gölge fotoğrafları çekerken en iyi sonucu almak için güneşin ufka paralel olduğu günün erken saatlerini ya da güneşin batış zamanını baz alabilirsiniz. Güneşi kameranın yanında tutarak kompozisyonun öğesi haline getirebileceğiniz gibi arkanıza alarak da sahnenize karışmasını sağlayabilirsiniz.

  • Stüdyo gölgeleri oluşturun.

Stüdyoda da gölgelerle yaratıcı fotoğraflar çekebilirsiniz. Özellikle kadın portreleri oluşturarak ilgi çekici görüntüler yakalayabilirsiniz. Işık kaynağınızı özneye yakın bir konuma yerleştirin ve ışığı odaklamak için “snoot” veya bal peteği şeklindeki softlight reflektörleri kullanın. Yumuşak bir görüntü elde etmek isterseniz 45 derecelik açı ile yerleştirilmiş bir softbox kullanabilirsiniz.

fotoğrafçılık kursları

  • Silüetler oluşturun.

Silüet fotoğrafları da gölgeleri kullanmanız için şahane bir malzeme olacaktır. Belirgin çizgileri olan silüetler hikayenizi destekleyerek etkili görüntüler açığa çıkaracaktır. Örneğin bir tabelanın gölgesinin altında duran kuşun fotoğrafını çekerek silüet etkisi yaratabilirsiniz.

  • Soyut fotoğraflar deneyin.

Fotoğrafta gölge oyunu yaratmak için soyut görsel unsurları olan şekillerden, dokulardan ve şablonlardan yararlanabilirsiniz. Öznenin anlaşılmadığı, gölgeler arasında kaybolduğu fotoğraflar dikkat çekici olabilir. Gölge fotoğrafı çekimleri sırasında gölgenin olduğu alanlara parlaklık vererek kontrast da katabilir.

  • Mimari yapıları kullanın.

Gölge fotoğrafı çekim teknikleri arasında mimari yapıları kullanmak da yer alıyor. Çekim için ışığın kuvvetli ve gölgenin koyu olduğu, havanın açık ve güneşli bir günü seçebilirsiniz. Polarize filtre ile gökyüzünü daha belirgin hale getirerek kontrastı arttırabilirsiniz. Güneşin tepede olduğu saatlerde çekim yaptığınızda binaların üzerine vuran diğer gölgeleri fotoğraflayabilirsiniz.

  • Doğadan yararlanın.

Gölge fotoğrafları çekerken ağaçlardan, çiçeklerden, elektrik direklerinden, trafik lambalarından yararlanabilirsiniz. Hatta bunların yan yana sıralanması ile oluşan gölgelerin dikkat çekiciliğini vurgulayabilirsiniz. Bir tele objektifle çekim yaptığınızda perspektifi basık, gölgeleri ise birbirine yakın duruma getirebilirsiniz. Hatta bulutların gölgelerini fotoğraflayarak masalsı bir atmosfer oluşturabilirsiniz.

Fotoğraf ve gölge unsurlarını birlikte kullanarak doğa ve sokak fotoğrafçılığında tekniklerinizi geliştirebilirsiniz. Gölge fotoğrafları ile doğanın büyüleyici anlarını ölümsüzleştirebilirsiniz. Gölgenin gücünü hafife almayın…