Kış Mevsiminde Fotoğraf Makinenizin Başına Gelecek Kötü Durumlar

kış mevsiminde fotoğraf çekmek

Kış Mevsiminde Fotoğraf Makinenizi Nasıl Koruyacaksınız?

Kış mevsiminde fotoğraf çekmek belli zorluklara sahip olabiliyor. Fotoğraf makineleri anlık ısı değişiklikleri ve soğuk havaya sıkıntı yaratan tepkiler verebiliyor. Sıcaklığın 0 derece altına düştüğü karlı ve sisli havalarda fotoğraf makinesini korumak zor olabiliyor. Bu nedenle makinenin başına istenmeyen durumlar geliyor. Bu durumların en bilindikleri:

  • Buğulanma

Kış mevsiminde fotoğraf makinesi ile dış mekanda çekim yaptıktan sonra fotoğraf makinenizin buğulanması muhtemeldir. Fotoğraf makinenizin aynasında gerçekleşen bu buğulanma ile net fotoğraflar çekmeyi bekleyemezsiniz elbette. Bu durumu düzeltmek için fotoğraf makinenizin lensini silmeye çalışmamalısınız. Eğer silerseniz su zerreciklerinin leke olarak kalmasına neden olursunuz. Yapmanız gereken buğulanmış aynanızın ortam ısısına alışması ve buğuyu kendi kendine ortadan kaldırabilmesi için makinanızı sıcak ortamda bekletmektir. Fotoğraf makinesi ortam ısısına alıştığında sorununuz ortadan kalkacaktır. Kış fotoğrafı çekmek eğlenceli olsa da zordur.

fotoğrafçılık kursları

  • Islanma

Kış mevsiminde fotoğraf çekmek makinenizi sadece soğuk hava ile değil ani yağmurlarla da sınayabilir. Günümüzde dijital makineler kendini sudan korumaktadır. Yine de fotoğraf makinenizin ıslanmasını istemiyorsanız yağmurluk kullanabilirsiniz. Kış mevsiminde fotoğraf makinenizin başına gelecek kötü durumlar arasında olan ıslanma sadece yağmurda değil, su birikintisinin bulunduğu her yerde başınıza gelebilir. Kayıp düştüğünüzde de makineniz ıslanabilir. Bu nedenle kaymayan ayakkabılar tercih etmeniz gerekir.

kış fotoğrafı

  • Donma

Kış mevsiminde fotoğraf çekmek sadece makinenizin değil ekipmanlarınızın da donmasına neden olabilir. Karlı havalarda hafıza kartınız donma tehlikesiyle karşılaşır. Her zaman yanınızda yedek bir kart bulunması gerekir. Kış fotoğrafı çekmeye çalışırken hafıza kart sorunuyla karşılaşmamak için önleminizi almanız gerekir.

  • Yedek Pil

Pillerin en büyük düşmanı soğuk havalardır. Özellikle lithium ion piller erken bitme olasılığı olan ürünlerdir. Bu nedenle yanınızda her zaman yedek pil taşımalı ve bunları çantanızda sıcak şekilde muhafaza etmelisiniz. Kış fotoğrafları çekmek kısa sürede yapılacak bir iş olmadığı için uzun ömürlü piller seçmelisiniz. Kış mevsiminde fotoğraf makinesi kadar piller de iyi muhafaza edilmelidir.

  • Parlama ve patlama

Kış mevsiminde fotoğraf çekmek fotoğraflarınızda parlama ve patlamalara da neden olabilir. ND geçişli filtreler kullanarak emeklerinizin boşa gitmesini önleyebilirsiniz. Kış fotoğrafı çekmek için hem teknik olarak hazırlanmalı hem de ana odaklanmalısınız.

  • Darbeler

Fotoğraf makineleri soğuk havalarda düşürülme tehlikesi ile daha sık karşılaşırlar. Eğer makinenizin darbe almasını istemiyorsanız düşme, darbe ve sıvı temasına dayanıklı olan çantalar içinde taşımanız gerekir. Kış fotoğrafı çekmek için çıktığınız yolda makinenizden olmayın.

buğulanma

  • Bilinçsiz fotoğrafçı

Kış mevsiminde fotoğraf makinesi için tehlikeli durumlar arasında bilinçsiz fotoğrafçı da yer alır. Makinesinin sıfırın altındaki derecelerde uzun süre çalışmaya müsait olmadığını bilmeyen fotoğrafçı makinesini her zaman elinde taşıdığında lenslerine ve fotoğraf makinesine zarar verecektir. Bu nedenle çekim yapılmadığı zamanlarda fotoğraf makinesinin çantaya koyulması gerekir. Kış mevsiminde fotoğraf çekmek sanıldığı kadar kolay değildir.

Kış mevsiminde fotoğraf çekmek ve makinenizi tehlikeye atmamak için ayrıca çivili ayaklı bir tripod, farklı çekim modlarına uygun lensler kullanmak da gerekecektir. Ayrıca sadece makinenizi değil kendinizi de korumanız gerekir. Soğuk havada uzun süre çekim yapabilmek için sıkı giyinmeniz önemlidir. Özellikle ilk kez gittiğiniz yerlerde zor durumda kalmamak için önerilerimizi dinleyin. Detaylı bilgi için fotoğrafçılık eğitimi almayı deneyin.