Net ve Etkileyici Fotoğraflar Çekmenin Sırları

nasıl net fotoğraf çekerim

Nasıl Net Fotoğraf Çekerim? – Fotoğraflarda Netliğin Önemi

Nasıl net fotoğraf çekerim, fotoğraflarda flu görüntü neden olur, noise durumunun önüne nasıl geçerim diye merak edenler için cevaplar sayfamızda…

Fotoğraftaki sertlik ve flu görünüm, hem fotoğrafa bakanları hem de fotoğrafçıyı rahatsız eder. Ayrıca fotoğrafların net olmaması, istenen etkiyi yaratmayı zorlaştırabilir. Bu durum da özellikle fotoğraf çekmeye yeni başlayanların nasıl net fotoğraf çekerim diye kara kara düşünmesine neden olur.

Yavaş enstantane hızı, odak noktası seçiminde yanlışlık yapılması ve yüksek ISO değerleri net fotoğraf çekmeyi engellemektedir. Amatörce hatalar gibi görünse de usta fotoğrafçılar bile bazen bu hataları yapabilir. Peki doğru fotoğraf çekme teknikleri neler? Yapmanız gerekenler ve net fotoğraflar çekmenin sırları şunlar:

net fotoğraflar çekmenin sırları
net fotoğraf çekmek
etkileyici fotoğraflar çekmek
  • ISO değerinizi düşürün.

Fotoğraf çekerken ISO değerinizi düşürerek daha net ve etkileyici fotoğraflar çekebilirsiniz. Eğer fotoğraf çekmeye yeni başladıysanız dijital makinenizde bulunan otomatik ISO ayarı özelliğini kullanabilirsiniz. Ayrıca elleriniz titriyorsa 1/200-1/250 gibi değerlerde en düşük perde hızını seçerek rahatça makinenizi kullanabilirsiniz. Fotoğrafçılık kursu ile ISO nedir ve nasıl ayarlanır öğrenebilirsiniz. Net fotoğraflar çekmenin sırları arasında yer alan ISO sayesinde noise durumlarının önüne geçersiniz.

  • Makinenizi doğru tutun.

Etkileyici fotoğraflar nasıl çekilir diye düşünüyorsanız öncelikle makinenizi konuyu rahatça görecek şekilde konumlandırmalısınız. 100mmden fazla zoom lensine sahipseniz fotoğraf makinenizi sabit şekilde elde tutmak konusunda bilgiye sahip olmalısınız. Perde hızınızı, lensin mm uzaklığına eş değer şekilde ayarlamalısınız. Net fotoğraf çekme teknikleri arasında belki de en önemlisi makinenizi nasıl tuttuğunuz.

etkileyici fotoğraf çekmek

  • Diyaframınızı ayarlayın.

Düşük ışıkta fotoğraf çekecekseniz diyafram ölçüm modunu Nikon’da  Matrix, Canon’da Evaluative olarak ayarlamalısınız. Net fotoğraf çekmek için bu adımı atlamayın.

  • Netliği yakalamaya çalışın.

Diyafram önceliği modu, ölçüm modu ve diyaframı ayarlandıktan sonra çekeceğiniz fotoğraftaki nesneyi seçerek deklanşöre yarım basın ve netliği yakalamaya çalışın. Birkaç adet fotoğraf çektikten sonra doğru netliği bulacaksınız.

  • Odak noktasını bulun.

Net fotoğraflar çekmenin sırları arasında konuyu doğru odak noktasına konumlandırmak da yer alır. Etkileyici fotoğraf çekmek için kameranızı sarsmadan perde hızınızı doğru ayarlamanız gerekir. Ayrıca konuya yeterli ışık sağlamanız da gereklidir. Net fotoğraf çekmek için odak noktanızı merkeze taşıyabilirsiniz. Ayrıca kameranızın otomatik netleme özelliğinden yararlanarak karmaşıklığı giderebilirsiniz. İyi bir vizör bakış açısıyla da odak doğru odak noktasını yakalayabilirsiniz. Çok fotoğraf çekmek sizi bu konuda uzmanlaştıracaktır.

fotoğrafçılık kursları

  • Diğerlerini dondurun.

Kişi fotoğrafı çekerken fotoğraftaki diğer unsurları bulanık çekerek daha etkileyici fotoğraflar elde edebilirsiniz. Hareket eden insanların ve arabaların flu görüntüsü içinde sabit bir insan yüzü, fotoğrafınıza bakanları hayran bırakacaktır. Bu nedenle konunuz dışında kalanları bulanıklaştırın ve farkı görün.

  • Titreşim engelleme özelliğini çalıştırın.

Dijital makineler net fotoğraf çekmek isteyenler için titreşim engelleme özelliği sunar. Siz de bu özellikten yararlanarak net fotoğraflar oluşturabilirsiniz. Net fotoğraf çekme teknikleri arasında yer alan teknoloji avantajını kullanmayı ihmal etmeyin.

  • Hızlı bir sabit lens kullanın.

Sabit lensler basit tasarımları sayesinde tek bir odak uzaklığına sahip oldukları için etkileyici fotoğraflar çekmek isteyenler için birebirdir. Zoom lenslere göre daha hızlı olan sabit lensleri kullanabilirsiniz.

etkileyici fotoğraf nasıl çekilir

  • Gözlere odaklanın.

Etkileyici fotoğraflar nasıl çekilir diyorsanız özellikle gözlere odaklandığınızda iyi fotoğraflar çıkaracağınızı bilmelisiniz. Özellikle portre fotoğraflarda ilgi çekici anlar yakalayabilirsiniz.

  • Lenslerinizi temiz tutun.

Net fotoğraflar çekmenin sırları arasında bir de lensleri temiz tutmak yer alıyor. Evet basit bir sır olarak görülebilir ancak bazı fotoğrafçıların akıllarına bile gelmiyor bu durum. Lenslerinizi düzenli olarak temizlerseniz gördüğünüz görüntü de net olacak ve görenleri de etkileyecektir.

  • Tripod kullanın.

Etkileyici fotoğraflar çekmek isteyenler her ekipmanını değerlendirmelidir. Özellikle tripod kullanarak konu daha net fotoğraflanır. Gece çekimleri ve havai fişek fotoğrafları için mutlaka tripod kullanmak gerekir.

Doğru fotoğraf makinesi ayarları ve sanatsal bakış açısı ile etkileyici ve net fotoğraflar çekmek kolay olacaktır. Ayrıca net fotoğraf çekme teknikleri ile becerilerini geliştireceklerdir. Fotoğraf çekmeye yeni başlayanlar sık sık portre fotoğrafları çekerek ve makine ayarlarını kullanarak daha net kareler yakalayabilirler.