Polarize Filtre Etkisi Nasıl Yaratılır? Fotoğraf Çekim Teknikleri

polarize filtre etkisi nasıl yaratılır

Polarize filtre, lens filtreleri veya objektif filtreleri kategorisinde yer alan bir fotoğraf makinesi ekipmanıdır. Polarize filtreler, makineye yansıyan yansımayı alıp yansıma olmayan bir halde ortaya koyan, istenmeyen ışık dalgalarını yönlendirmeyi sağlayan, ışık dalgalarını sensöre ulaştıran araçlardır.

Polarize filtre etkisi nasıl yaratılır diye merak eden amatör fotoğrafçıların öncelikli olarak filtre kullanımı hakkında detaylı bilgi sahibi olmaları ve ışığı doğru kullanmayı bilmeleri gerekmektedir. İstenmeyen yönde hareket eden ışık dalgalarını istenildiği şekilde sensöre ulaştırmaya imkan veren polarize filtreler, fotoğrafçılıkta en fazla kullanılan ekipmanlardan biri olduğu için her fotoğrafçı tarafından kullanılabiliyor olması avantajlıdır.

Polarize Filtre Nasıl Kullanılır?

Polarize filtre etkisi oluşturma; doğru şekilde fotoğraf makinesi konumlandırmaya ve çekim yapılacak alana bağlıdır. Polarize fotoğraf çekimi sırasında yansımaların meydana gelmemesi filtre kullanmayı gerektirmemektedir. Polarize filtrenizi taktıktan sonra 2-3 fotoğraf çekmeniz gerekmektedir. Bunun nedeni ise ışığın sürekli olarak değişmesi ve yansımaların meydana gelmesidir. Çekilen bu kareler birleştirildiği zaman istediğiniz kusursuz görüntü ortaya çıkmaktadır.

Polarize fotoğraf çekmek için lensinizin önüne koyu bir filtre eklemeniz gerekmektedir. Polarize filtreler sayesinde gündüz çekimlerinde aşırı ışık kaynağını yumuşatabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey makinenizin lensi üzerine filtrenizi yerleştirmek. Gerisi yaratıcılığınıza kalmış.

fotoğrafçılık kursları

Polarize Filtrelerin Fotoğrafa Etkisi Nasıldır?

Polarize çekim yapmak temelde fotoğraflar üzerine yansıyabilecek ışıkları yönlendirmenizi sağlar. Polarize filtre etkisi sayesinde yüzeylerdeki yansıma alınır ve yansımasız bir görüntü sunulur. Polarize filtre etkisi oluşturma, fotoğrafçıya dolaylı olarak farklı konularda da yarar sağlar. Peki bu yararlar nelerdir? Birlikte inceleyelim…

  • Manzara fotoğrafları

Polarize fotoğraf çekmek gökyüzü ve manzara fotoğraflarında gökyüzünün daha soluk görünmesine neden olur. Polarize fotoğraflar, yansımadan arınmış olduğu için gökyüzündeki renkler yoğun ve dolgun gözükebilir. Polarize filtre sayesinde mavi ve beyaz renkleri arasında uyum yakalanarak büyüleyici manzara fotoğrafları ortaya çıkarılmış olur. Aynı zamanda orman ve deniz manzaralarında da ışığın yansıması kesilerek doygunluğu artırılır ve uyumlu bir görüntü yakalanır.

  • Yansımalı yüzeyler

Polarize filtre etkisi nasıl yaratılır diye merak eden fotoğrafçılar rotalarını deniz kenarlarına ya da şelale ve göllere çevirebilirler. Bildiğiniz gibi su ışığı yansıttığı için gündüz vakti fotoğraf çekimlerinde fotoğrafçıları zorlamaktadır. Bu nedenle polarize filtre kullanılarak sudan gelen yansımaların önüne geçilmektedir. Yansımalar ortadan kalktığında su yüzeyinde daha etkileyici fotoğraflar elde edilmektedir. Polarize filtre etkisi, çekim yaptığınız yerin göl, deniz ve su birikintisi olması ile yüzeye olan açınıza bağlı olarak değişecektir.

Deniz, göl ve şelale dışında cam ve diğer yansıma yapan yüzeylerin çekiminde de polarize filtre kullanılarak yansımanın önüne geçilebilir. Polarize fotoğraf çekimi fotoğraf makinesinin ışığın yansımasına göre konumlandırılmasıyla profesyonel şekilde yapılabilir.

  • Işığı azaltma

Polarize çekim yapmak her zaman avantajlı değildir. Polarize filtre etkisi, dışarıdan sensöre giren ışığın 1.5 f-stop kadar azalmasına neden olduğu için az ışıklı ortamlarda, kapalı alanlarda ve doğal ışığın kullanılamayacağı yerlerde sizi zorlayabilir. Dilerseniz kapalı ya da düşük ışıklı çekimlerde polarize filtre kullanmayabilirsiniz.

Doğanın fotoğraf çekimlerindeki olumsuz etkilerinden birinin önüne geçen polarize filtre etkisi, fotoğrafçıların yüksek ışıkta dahi fotoğraf çekmesini kolaylaştırması açısından oldukça önemlidir. Polarize fotoğraflar, aynı zamanda renklerin ve kompozisyonun da etkileyici şekilde kullanılmasını sağlamaktadır. Her fotoğrafçının mutlaka kullanması gereken filtrelerdendir…