Fotolife Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

Sahil Manzarası Çekimleri Nasıl Yapılır?

Mükemmel Deniz Manzarası Fotoğrafları Nasıl Çekilir?

Türkiye gibi dört tarafı denizle çevrili bir ülkede yaşıyorsanız sahil manzarası ve deniz fotoğrafı çekmeye alışkın olmanız lazım. Yılın her zamanı, dalgasıyla yakamozuyla fotoğraf çekimlerine elverişli olan denizlerimiz, muhteşem manzara fotoğrafları çekmenizi sağlar. Şiddeti rüzgarlar, fırtınalar, dalgalar ve gün batımları, sahil fotoğrafı çekimlerinize etkileyici bir fon olur. Peki, sahil manzarası çekimleri nasıl yapılır, nelere dikkat edilir? Birkaç püf noktası verelim…

Sahil fotoğrafı nasıl çekilir diyenler için ilk olarak hava durumuna dikkat etmeleri gerektiğini söylemeliyiz. Yağmurlu havada kullanılan ekipmanla açık havada kullanılacak ekipman farklı olacaktır. Fırtına fotoğraflarında dalgayı beklemek gerekirken yakamoz fotoğraflarında ay ışığını beklemek gerekecektir.

Sahil fotoğraf çekimleri, büyük dalgaların kırılma noktasını yakaladığınızda daha etkileyici olacaktır. özellikle fırtına fotoğrafları çekerken dalgalar en büyük etkileme kaynağımız olacaktır. Ayrıca kullandığımız enstantane de anın yakalanması için doğru ayarlanmalıdır. Dalgalardaki ve güneş ışınlarındaki detayları yansıtmak için doğru enstantanenin kullanılması gerekmektedir.

Deniz manzarası çekimleri için yağmurluk, tripod ve doğru lenslere ihtiyacınız olacaktır. Sert rüzgarlar, sıçrayan deniz suları, ışık değişimleri engel olsa da zamanla çekim teknikleriniz gelişecektir. Peki sahil manzarası çekimleri nasıl yapılır? Öğrenelim…

1.Zamanlama

Deniz manzarası fotoğrafları için de her çekim türünde olduğu gibi zamanlama çok önemlidir. Günün dilediğiniz saati sahile ya da deniz kenarına çekim yapmaya gidebilirsiniz. Ancak ışığın en iyi olduğu ve altın saat dediğimiz zaman dilimini tercih etmelisiniz. Sahil fotoğraf çekimleri yapmak istediğinizde güneşin doğuşundan ve batışından bir saat öncesi ya da sonrası genel olarak en güzel tonları ortaya çıkardığı için ideal olacaktır.

2.Hava durumu

Sahil manzarası çekimleri nasıl yapılır sorumuzun en önemli yanıtlarından biri de hava durumudur. Sahil fotoğraf çekimleri sırasında kontrol edemeyeceğiniz tek şey hava durumudur. Çekim yapmaya çıkmadan önce hava durumunu kontrol ederek önlemimizi almamız gerekir. Özellikle fırtınalı ve yağmurlu havalarda deniz manzarası çekimleri yapıyorsanız makinenizi koruyacak ekipmanları yanımızda bulundurmanız önemlidir.

3.Denizin durumu

Deniz manzarası çekimleri yapılırken denizin durgun ya da dalgalı olması, rüzgar ve gelgit durumları deniz manzarası fotoğrafları için önemli bir konudur. Deniz hareketlerine dikkat ederek çekilen manzara fotoğrafları daha başarılı olacaktır. Deniz manzarası çekiminde denizin durumu oldukça önemlidir. Fotoğraflarınızı yakından etkileyecek olan bu durumlarda ISO ve diyafram ayarlarınızı, lens kullanımınızı doğru seçmeniz gerekecektir.

4.Ekipman ve fotoğraf çekim tekniği

Deniz manzarası fotoğrafı çekerken kullanacağınız ekipmanları, lensleri ve açıları doğru belirlemeniz gerekir. Amatör fotoğrafçı iseniz ve sahil manzarası çekimleri nasıl yapılır diye düşünüyorsanız fotoğrafçılık kursu eğitmenlerinizden doğru ekipman ve çekim tekniklerini öğrenebilirsiniz. Öğreneceğiniz bu yöntemler sahil fotoğraf çekimleri yaparken işinize çok yarayacaktır.

5.Geniş açı lens

Sahil manzarası çekimleri nasıl yapılır diyorsanız öncelikle 35mm geniş açı lens kullanmanız gerektiğini söyleyebiliriz. Sahil fotoğraf çekimleri yapmak istiyorsanız geniş açı zoom lens kullanarak da fotoğrafa dahil etmek istemeyeceğiniz ögeleri çıkarabilirsiniz. Böylelikle çektiğiniz fotoğraf kalabalık görünmemiş ve göz yormamış olacaktır.

6.Filtre seçimi

Sahil manzarası çekimleri nasıl yapılır sorumuzun bir diğer yanıtı da uygun filtre seçiminin yapılmasıdır. Deniz kenarında çekim yaparken lenslerinizi korumak için UV filtre kullanmalısınız. ND yani doğal yoğunluk filtreleri kullanarak da fotoğraflarınızı daha çekici hale getirebilirsiniz. Çünkü filtreler sahil fotoğraf çekimleri yaparken fotoğrafın güzelleşmesi ve farklılaşmasına yardımcı olmaktadır.

7.Tripod

Sahil manzarası çekimi nasıl yapılır sorumuza olmazsa olmaz bir diğer yanıtımız da tripod kullanımıdır. Manzara fotoğrafları için makinenin sabit kalması önemlidir. Fotoğrafın kalitesini arttırır.  Deniz manzarası çekimleri için de yanınızda mutlaka tripod bulunması gerekir. Uzun pozlama ve ufuk çizgisi kontrolü için tripodlar kurtarıcı olacaktır.

8.Düşük ISO

Sahil manzarası çekimleri nasıl yapılır sorumuzun bir diğer yanıtı da şudur; keskin ve net sahil manzarası fotoğrafları için en düşük ISO değerini kullanmak gerekir. Doğal ISO hassasiyeti olarak fotoğraf makinenizin sağladığı en düşük (ISO 100 – 200) ISO değerleri ile çekim yapabilirsiniz. Düşük iso kullanımı sonucunda istediğiniz fotoğraf net bir şekilde çekilecektir. Böylece çok daha güzel fotoğraflar ortaya çıkacaktır.

9.Enstantane değeri

Dalgaların kıyıya çarpışını dondurmak istiyorsanız ISO değerini 400, enstantane değerini 1/250sn olarak ayarlayabilirsiniz. Yavaş enstantane kullanırsanız dalgaların ya da fırtınanın yarattığı etkiyi yansıtamazsınız. Zaten enstantane değerine dikkat etmemizin nedenlerinden biri istediğimiz anları yakalamaktır. Bu nedenle deniz manzarası çekimleri yaparken enstantene değerini iyi belirlememiz gerekir.

10.Diyafram değeri

Sahil manzarası çekimleri nasıl yapılır sorumuzun bir diğer yanıtı da istediğimiz genişliği sağlamamıza yardımcı olan diyafram değeridir. Deniz fotoğrafı çekerken ve sahil manzarası çekimleri yaparken manzaranın daha geniş görünmesini isteyeceğiniz için diyafram değerini yüksek tutmanız gerekecektir. Genellikle f/8, f/10, f/11, f/13 ve f/16 gibi diyafram değerleriyle ilgi çekici fotoğraflar yakalayabilirsiniz.

11.Kompozisyon

Sahil manzarası çekimleri sırasında doğanın güzelliği sizlere istediğiniz kompozisyonu yaratacaktır ancak fotoğrafçı olarak kendi bakış açınızı da yansıtmanız gerekmektedir. 1/3 kuralını kullanarak manzaranın etkileyiciliğini arttırabilir, anlık dalga çarpmalarını yakalayabilir, suyun hareketlerini bulanıklaştırabilirsiniz. Ayrıca hızlı enstantane kullanarak anı dondurabilir, su damlacıklarını tane tane gösterebilirsiniz. ND filtreler kullanarak gün ışığının fotoğrafa olan etkisini değiştirebilirsiniz.

12.Yansımalar

Deniz manzarası fotoğrafları çekerken sudaki yansımalardan da yararlanabilirsiniz. Ağaçların, kayaların, gemilerin, ayın ya da yıldızların yansımaları ile farklı bir görüntü yaratabilirsiniz. Fotoğraf çekim tekniklerimizden yararlanarak sahil manzarası çekimleri sırasında kendi tarzınızı ve bakış açınızı ortaya koyabilirsiniz. Işığı ve dalgayı doğru kullandığınızda etkileyici fotoğraflar çekebilirsiniz.

İyi bir sahil fotoğrafı nasıl çekilir diye merak edenler için mükemmel anı yakalayacakları birkaç önerimizden yararlanabilirsiniz. Deniz manzarasını ya da muhteşem dalgaları yakalamak için sabırlı ve hızlı olmanız gerektiğini söyleyebiliriz. Bunun dışında deniz manzarası fotoğrafları için önemli ipuçları

[widget-22]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 30