Sığ Alan Derinliği Nasıl Yaratılır? Fotoğraf Çekim Teknikleri

sığ alan derinliği nasıl yaratılır

Fotoğrafta sığ alan derinliği, görüntünün ön planındaki nesneyi arka plandan ayırmak, fotoğrafta illüzyonlar yaratmak ve ışık detaylarını ortaya çıkartmak için kullanılan bir tekniktir. Diyaframa bağlı olarak fotoğraftaki keskinliği ayarlama işlemi olan alan derinliği, diyafram ne kadar kısıksa o kadar fazla olur. Tam tersi olarak da diyaframı açmak alan derinliğini azaltarak fotoğraftaki net bölümlerin az olmasına neden olur. Sığ alan derinliğinden kastımız da alan derinliğini azaltmak ve fotoğrafı bulanıklaştırmaktır.

Diyafram dışında sığ alan derinliği nasıl yaratılır derseniz kamerayla objenin arasındaki mesafenin etkisinden bahsedebiliriz. Objeye ne kadar yaklaşırsanız daha yüksek sığ alan derinliği elde edersiniz. Çekim yaparken odaklama da en önemli konulardan biridir. Küçük bir alana odaklama yaparsanız hata riskiniz azalmış olur. Bunlar dışında  sığ alan derinliği nasıl oluşturulur derseniz, işte önerilerimiz:

  • Uzun odaklı lens kullanın.

Sığ alan derinliği oluşturma teknikleri açısından en önemlisi uzun odaklı lens kullanmaktır. Sığ alan derinliği algısı yaratmak için, 70-200mm ya da 70-300mm zoom objektif kullanarak arka plandan ayırmak istediğiniz objeye zoom yapabilirsiniz. Konunuza 1 – 2 metre mesafede durarak görüntü yakalayabilirsiniz.

  • Yakınlaşın.

Makro fotoğraflar sığ alan derinliği oluşturmak için idealdir. Fotoğrafa olan yakınlık arttıkça küçük bir alan odaklanacağı için netleme yapmanız derinlik oluşturmanız kolaylaşacaktır. f/2.8 diyaframa sahip 60mm – 100mm arası bir makro lens bu iş için yeterli olacaktır.

  • İllüzyon yaratın.

Sığ alan derinliği yöntemleri arasında bokeh kullanmak da yer alıyor. Örneğin bir konuyu ön plana alıp arkaya zayıf bir ışık kaynağı yerleştirdikten sonra konunun arkasından gelen ışıkları sanki kabın üzerinden buhar çıkıyormuş gibi göstererek illüzyon yaratabilirsiniz.

fotoğrafçılık kursları

  • Odak noktanızı değiştirin.

Odak noktamızı değiştirerek sığ alan derinliği oluşturabiliriz. Ana objemizi arka plana atıp ufak detayları ön plana çıkararak basit ama yaratıcı bir kompozisyon oluşturabiliriz. f/4, f/5 değerleri ile arka palandaki obje yerine ön plandaki objeyi netleyerek çekim yapabiliriz.

  • Konunuzda kırılmalar yaratın.

Sığ alan derinliği nasıl oluşturulur sorunuzun bir diğer cevabı kırılmalar yaratmanız gerektiğidir. Su damlacıkları ya da cam parçaları kırılma yaratmanızı sağlayabilir. Harici bir optik kullanarak konunuzda oluşan kırılmaya odaklanabilirsiniz. Dikkatli bir şekilde odaklanarak doğru f değerini belirleyin ve görüntünüzü arka plandan ayırın.

  • Geometriyi kullanın.

Çizgiler ve geometrik şekiller bir araya geldiğinde mükemmel bir derinlik hissi yaratabilirler. Sığ alan derinliği oluşturmak için konunuzu aşamalı olarak bulanıklaşan sahnenin ortasına koyabilirsiniz. Tren rayları, çitler, gitar telleri, tuğladan yapılmış duvarlar gibi düz çizgili objeleri kullanarak alan derinliği oluşturabilirsiniz.

  • Gözlere odaklanın.

Sığ alan derinliği nasıl oluşturulur diyenler için portre çekimlerinde gözlere odaklanmalarını önerebiliriz. Modelimizin ifadesini güçlendirerek fotoğrafa daha yumuşak bir hava katan aş ve omuz hizasından gözlere odaklanıp, yüz dışında kalan arka planı kaybederek yapılan çekimler muhteşem alan derinliğini de beraberinde getirir. Sadece gözlere odaklanmak için tek noktalı AF ve 50mm f/1.8 lens kullanabilirsiniz.

Sığ alan derinliği yöntemleri sayesinde başarılı alan derinlikleri oluşturarak fotoğraflarınızın anlamını ve kompozisyonunu değiştirebilirsiniz. Büyüleyici kareler ortaya çıkarabilirsiniz…