Silüet Fotoğrafları Nasıl Çekilir? Fotoğraf Çekim Teknikleri

silüet fotoğrafları nasıl çekilir

Silüet fotoğrafı çekmek, özellikle gün doğumu ve gün batımı saatlerinde etkileyici renkleri ve anları yakalamak için fotoğrafçıların sık kullandığı tekniklerden biridir. Yoğun ve gizemli havası nedeniyle dikkat çekici görüntülerin ortaya çıkmasını sağlayan silüet fotoğrafları, temelde kişiyi ya da objeyi belirli bir ışık kaynağının önüne yerleştirerek yapılsa da hayal dünyamıza hitap eden farklı bir hava içermektedir.

Fotoğrafla iç içe olmamızı sağlayan ve bizi keşfe çıkaran silüet fotoğrafları nasıl çekilir, kamera ayarları nasıl yapılır, nelere dikkat edilir merak ediyorsanız cevabı sayfamızda!

  • Silüet çekimlerinin mantığı

Silüet fotoğrafı nasıl çekilir diye merak edenler için öncelikli olarak arka planın baz alınması ve kişi ya da objeye odaklama yapılması gerektiğini söyleyebiliriz. Objemizi ne kadar az pozlarsak o kadar iyi bir silüet yakalamış olacağız.

  • İyi bir konu seçmek

Çekim yapacağınız yeri doğru seçin ve dikkat çekici silüet çekimleri yapmaya odaklanın. Sahil balıkçıları, kuleler, heykeller, ağaçlar, köprüler işinize yarayabilir. Gün doğumu ve gün batımı zamanlarında ışığın gücünden yararlanın.

  • Kamera ayarları

Silüet fotoğrafları için diyafram öncelikli ya da manuel mod seçin. Çoğu dijital kamerada otomatik ölçümleme modu olduğu için bu özelliği kullanabilirsiniz. Ancak makinenizin nesneyi aydınlatmasını engellemeniz gerekiyor. Bu durumu parlak noktaya odaklanarak ve makinenin ölçümlemeyi parlak noktaya göre ayarlamasını sağlayarak engelleyebilirsiniz. Ayrıca ideal keskinlik ve alan derinliği için f/8-f/13 arasında bir diyafram değeri belirleyebilirsiniz. Son olarak tripod kullanarak görüntünün sarsılmasını engelleyebilirsiniz.

fotoğrafçılık kursları

  • Flaş kullanımı

Fotoğraf makinenizi otomatik modda kullanıyorsanız silüet fotoğraf çekimi sırasında makinenizin flaşını kendiliğinden açması ile karşılaşabilirsiniz. Ancak silüet fotoğraflarında ışık mümkün olduğunca az kullanılmalıdır. Flaşınızın kapalı olduğundan emin olmalısınız.

  • Doğru ışık kullanımı

Flaş kullanmayacak olmamız silüet fotoğrafları için ışığa ihtiyacımız olmadığı anlamına gelmiyor elbette. Genel fotoğrafçılık kuralı olarak konunuzu aydınlatmanız öğretilse de silüet fotoğrafları çekerken bu kuralı yıkmanız gerekecek. Objeyi ya da konuyu aydınlatmak yerine arka planınızı aydınlatmanız gerekiyor. Gün batımı ya da gün doğumu saatlerinde çekim yapmayı tercih ederek işinizi kolaylaştırabilirsiniz.

  • Görüntüyü çerçeveleme

Konunuzun arkasına parlak ve bulutsuz bir gökyüzü yerleştirdiğinizde daha etkili sonuçlar alırsınız. Görüntünüzü altın oran ile çerçeveye oturtarak göze daha hoş gelmesini sağlayabilirsiniz.

  • Belirgin silüet oluşturma

Çektiğiniz silüet fotoğrafları içerisinde birden fazla obje varsa mümkün olduğunca bu iki objeyi birbirinden ayrı tutmaya çalışın. Eğer köprüde iki adam varsa onların birbirinden uzaklaştığı anı bekleyin. Ayrıca ağaç, direk, kale, araba vb. objelere yaslanan kişileri objeyle bütün olarak görünmemesi için ayrı tutmak gerekmektedir. Portre çekimlerinde ise konumuzun direkt objektife değil de başka bir noktaya bakmasını sağlayarak yüzünün ayrıntılarını net şekilde çıkartabiliriz.

  • Histogramı kontrol etme

Arka planı aydınlatmanız görüntüde patlamalara neden olabilir. Bu nedenle çekim bittikten sonra patlama olmadığından emin olmak için histogramı kontrol edin. Kameranızın aydınlık bölge uyarı seçeneğini açarak ekran üzerinde aşırı pozlanmış yerleri görebilirsiniz. Eğer patlama varsa, negatif pozlama telafisi kullanabilirsiniz.

Başarılı silüet fotoğrafları çekmek için güçlü bir konunuz olduğundan ve odaklamayı doğru yaptığınızdan emin olun. Çevrenizdekilerin farkına vararak doğru anları bekleyin.