Yansımalar Nasıl Fotoğraflanır? Fotoğraf Çekim Teknikleri

yansımalar nasıl fotoğraflanır

Yansımalar, ışığın ve rengin bir nevi taklit edilmesidir. Fotoğrafçılığın farklı bir tekniği olan yansıma çekimler genellikle kompozisyona ilgi uyandırmak için kullanılır. Yaratıcı fotoğraflar çekmeyi sağlayan yansımalar; su birikintileri, camlar, gözlükler gibi görüntüleri taklit eden öğeler kullanılarak yapılır.

Büyük şehirlerde de özellikle binalara yansıyan bulutlar ve şehir silüeti yansıma fotoğraflar çekmeyi kolaylaştırır. Arabaların yüzeyleri ya da mağazaların camları da yansıma görüntüler ortaya çıkarabilir. Peki yansımalar nasıl fotoğraflanır? İyi bir yansıma fotoğrafı için nelere dikkat edilir? Elbette her fotoğrafçılık tekniğinde olduğu gibi yansıma fotoğraf çekimi sırasında da dikkat etmeniz gereken birkaç husus bulunmaktadır. Bunlardan en önemlileri:

  • Cam yansımaları

Yansıma fotoğraf çekimi genel olarak camlar üzerinden gerçekleştirilir. Güneye bakan büyük bir pencere, hızlı bir lens ve bir de polarize filtre sayesinde mükemmel fotoğraflar çekilebilir. Manuel focus yaparak daha keskin görüntüler elde edebilirsiniz.

  • Şehir manzaraları

Son yıllarda şehirde ışığı yansıtan binalara sık sık rastlıyoruz. Yansıma fotoğraflar için ideal konular olan bu mimari yapılar sayesinde gün ortası çekimler yapabiliriz. Telezoom lens kullanarak kadrajımızı renkli yansımalarla doldurabiliriz.

  • Gözlük kullanmak

Yansıma fotoğraf çekimleri sırasında en çok kullanılan nesne gözlüktür. Siz de modelinize güneş gözlüğü giydirerek çekim yapabilirsiniz. Gözlüklerden yansıyan kareyi doğru şekilde çektiğinizde etkileyici fotoğraflar elde edebilirsiniz. f/5.6 civarında bir diyafram değeriyle, modelinize 45 derecelik bir açıda durarak çekim yapabilirsiniz.

  • Sudan yansımalar

Dingin sularda yansımaları fotoğraflama çok eğlenceli olacaktır. Hiçbir pürüz olmadan, ayna berraklığında fotoğraflar elde edilebilir. Limanlar ve marinalar bu görüntüleri yakalamak için en uygun yerlerdir. Dilerseniz dinginliği bozarak sudaki dalgaların oluşturacağı yaratıcı yansımaları da görüntüleyebilirsiniz.

fotoğrafçılık kursları

  • Bakış açısı değiştirme

Yansımaların fotoğrafını çekme ve bu çekimlerde gerçekten başarılı olmak için yansımaya farklı şekilde odaklanabilirsiniz. Geniş bir diyafram değeri kullanarak single-point AF ile güzel sonuçlar elde edebilirsiniz. Odak noktasını yansımanın üzerine konumlandırarak sahnenin geri kalanını bulanıklaştırabilirsiniz. Yansıma fotoğraf çekimi sırasında ne kadar farklı yöntem denerseniz o kadar ilginç fotoğraflar elde edersiniz.

  • Simetri yaratma

Eğer portre çekimi yapmak isterseniz modelin yansımasını kullanarak değişik bir fotoğraf elde edebilirsiniz. Ayna ya da camekan kullanarak yansıma efektini elde edebilirsiniz. Polarize filtre kullanarak modelinizde oluşacak yansımaları temizleyebilirsiniz. Dolaylı ışık sağlayan ortamı seçerseniz yansıtıcı yüzeyde patlamaları engelleyebilirsiniz.

  • Nesnelerde kırılma

Cam üzerinde ya da suda kırılmalar muhteşem fotoğraflar elde etmemizi sağlar. Ya da su dolu bir bardağı nesnenizin önüne koyduğunuzda ışığın kırılmasını gözlemlersiniz. Yansımaları fotoğraflama sırasında kırılma tekniğinden de yararlanabilirsiniz.

  • Yağmur sonrası yansıma

Yağmur damlaları, dikkatli baktığınızda kendi yüzünüzü dahi size yansıtır. Bu nedenle yansıma fotoğraf çekimi sırasında yağmur damlalarından da yararlanabilirsiniz. Makro lens kullanarak damlanın üzerine yansıyan görüntüyü fotoğraflayabilirsiniz. Sokak çekimlerinde etrafınızdaki nesneleri de konuya dahil edebilirsiniz.

Yansıma fotoğraf çekimi sırasında en büyük dostunuz su birikintileri olacak. Yağmurlu hava sonrasında oluşan su birikintileri, göller, dereler, sakin bir deniz de bir bardak su dahi etkileyici yansıma fotoğrafları elde etmenizi sağlayacak. Yansımaların fotoğrafını çekme çok eğlenceli olacak…