Yaratıcı Obje Çekimleri – Fotoğraf Çekim Teknikleri

yaratıcı obje çekimleri

Stüdyo fotoğrafçıları ile ürün fotoğrafçılarının tek amacı yaratıcı fotoğraf çekimi yapmaktır. Bazı zamanlarda konu ve kompozisyon sıkıntısı çeken fotoğrafçılar, görünenin arkasındaki görünmeyene ulaşmaya çalıştıklarında başarılı olacaklardır.

Meyve, şişe, çanta, ayakkabı, takı fotoğrafları daha nasıl farklılaştırılabilir ki? Yaratıcı obje çekimleri hakkında birkaç püf noktası verelim:

  • Obje seçmek

İlk olarak kullanacağınız objeleri dikkatlice seçmeniz gerekiyor. Makyaj malzemelerini fotoğraflayacaksanız birbirine yakın boyutta olanları tercih etmelisiniz. Elma fotoğraflayacaksanız lekesiz ve eşit boyutlarda olanları seçmelisiniz. Çanta fotoğraflayacaksanız beyaz arka planın önünde en net şekilde duracak olanları seçmelisiniz. Temiz olmayan objeleri temizlemeli hatta parlatmalısınız.

  • Ekipman seçmek

Doğru objeyi seçtikten sonra stüdyo çekimleri için uygun olan kamera, tripod ve ışık kaynağına ihtiyacınız olacak. Işık kaynağı olarak şemsiyeden süzülerek yumuşayan flaş ışığını ya da difüze gün ışığını kullanabilirsiniz. Stüdyo çekimleri sırasına arka planın kusursuz olmasına dikkat etmelisiniz.

  • Objelerin dizilişi

Doğru açıyla çekim yapmak için objelerin ideal şekilde dizilmesi gerekiyor. Yan yana ya da irili ufaklı şekilde dizebileceğiniz objeleri sepet ya da kutu içinde, birbirine sabitleyerek de kullanabilirsiniz. Çeşitli destekler kullanarak objelerin boyutlarının farklı görünmesini sağlayabilirsiniz. En çok beğendiğiniz objeyi daha önde konumlandırabilirsiniz. Yaratıcı çekimler sırasında renk uyumlarına ve arka plana da dikkat etmelisiniz.

  • Doğru pozlama

Yakın plan çekimlerinde ya da alan derinliği yaratmak istediğinizde kameranızı diyafram öncelikli moda getirin. ISO değerini 100 olarak ayarlayın ve ortalama bir diyafram değeri seçin. Fotoğrafa bakanların dikkatini nereye çekmek istiyorsanız odak noktanızı ona göre belirleyin. Eğer enstantane değeriniz yavaşsa tripod ya da difüze edilmiş flaş kullanın. Objenin büyüklüğüne ve arka plana göre pozlama şeklinizi belirleyin.

  • Bakış açısı yansıtmak

Fotoğrafçı dediğin kendine ait bir bakış açısı olan, sanat ve tekniği bir arada harmanlayabilen kişidir. Bu nedenle fotoğraf çekerken yeniliklere açık olmalı, sürekli zihnini çalıştırmalı ve bakış açısını yansıtmalıdır. Diğer fotoğrafçıları taklit etmekten kaçınmalı, kendi renklerini ve kompozisyonlarını kullanmalıdır.

fotoğrafçılık kursları

  • Düzenlemeler

Yaratıcı obje çekimleri için fotoğraf düzenleme programlarını elbette kullanmanız gerekecek. Fotoğrafçıların kurtarıcısı Photoshop programında Clone Stamp, Spot Healing ve Patch araçlarının birleşimiyle objelerinizdeki lekeleri ortadan kaldırın. Levels, Curves ve Saturation ayarlarını istediğiniz gibi düzenleyin. Fotoğrafınızın renkleriyle oynayın, hataları ortadan kaldırın.

Yaratıcı obje çekimi ya da stüdyo çekimleri için çok fotoğraf çekmenin gücünden yararlanın. Fotoğrafçılığa dair çıkan her kitabı, belgeseli ve filmi takip edin. Yeni trendleri ve ekipmanları kullanmayı ihmal etmeyin.

Yaratıcı Fotoğraflar Çekmek İsterken Yapılan Hatalar

Yaratıcı obje çekimleri yapmak isteyen fotoğrafçıların yaptıkları basit hatalar ve kullandıkları yanlış yöntemler var elbette. En iyi fotoğrafların bile önündeki engel olan fotoğraf hataları:

  • Seviye farklılıkları

Yanlış konumlandırma ya da obje seçimi nedeniyle bazı objeler uzun bazıları kısa kalabilir. Objenin altına destek koymak ya da uzun gelen objeleri kesmek bir çözüm olabilir. Fotoğrafta seviye farkını genellikle photoshop aşamasında gördüğünüz için telafi etmek zor olabilir. Bu nedenle birkaç çekimden sonra fotoğrafları inceleyerek yönteminizin doğru olup olmadığını değerlendirin.

  • Güçlü ışık kaynağı

Genellikle parlayabilecek objelerin üzerine yansıtılan güçlü ışık kaynağı, rahatsız edici bir parlama elde etmenize neden olabilir. Flaşın gücünü azaltarak ya da objeleri uzaklaştırarak bu sorunu çözebilirsiniz. Ayrıca objelerinizi fazla parlatmayarak ışığın yansımasının önüne geçebilirsiniz.

  • Aralıklı duran objeler

Objelerin birbirleriyle mesafesi fotoğraflarınızın başarısını etkileyecektir. Birbirinden uzak duran objeler, konunun dağılmasına neden olacaktır. Bu durumu çapraz açı alarak telafi etseniz de objelerin birbirine yakın olması her zaman avantajlıdır.

Yaratıcı obje çekimleri için mümkün olduğunca fazla çekim denemesi yapın ve objelerinizi farklı renklerle, ışıklarla çekmeyi deneyin. Kendinizi ne kadar geliştirirseniz obje çekimleriniz de o kadar hızlı gelişir.