Fotolife Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

Dünyadaki İlk Fotoğrafı Kim Çekti?

Dünyadaki İlk Fotoğrafı Kim Çekti? Fotoğraf Hayatımıza Nasıl Girdi?

Hemen hemen hepimizi fotoğraf çekeriz. Elimizde makineler ve telefonlarla her anı ölümsüzleştirmeye çalışırız. Peki, duygularımızı ve anlarımızı belgeleyen fotoğraf nedir diye hiç düşündük mü? Fotoğrafın tarihini merak etmedik mi? Gelin bu iki konuya yakından bakalım…Fotoğraf; Yunanca Photos “ışık” ve Graphos “çizmek” sözcüklerinin birleşmesinden oluşan terimdir. Teknik açıdan bakarsak optik ve kimyasal süreçleri kullanarak yüzey üzerinde kalıcı görüntü elde etme işine fotoğraf diyebiliriz.

Fotoğraf sözcüğü ilk kez İngiliz SirJohn F. W. Herschel tarafından 1840 yılında kullanılmıştır. Sir John, yakın arkadaşı olan İn­giliz bilim adamı William Henry Fox Talbotun (1800-1877) uyguladığı yeni yöntemle, yüzey üzerinde elde ettiği görüntüye fotoğraf adını vermiştir. Fotoğraf ortaya çıktığından beri ilgi odağı olmuş, tarihi ölümsüzleştirmek ve belgelemek için bir araç olarak kullanılmıştır. Devlet başkanlarından halka, sanatçılardan iş adamlarına kadar herkes fotoğraf nedir diye merak ederek dünyadaki ilk fotoğrafları çektirmeye başlamışlardır. Günümüzün kusursuz fotoğrafları yerine daha doğal, onlarca fotoğraf çekme şansı olmadan en kusursuz kareler yakalanmaya çalışılmıştır. Fotoğraf nedir sorunuza cevap bulduğunuza göre fotoğraf sanatı ve gelişimini öğrenmek için yazıyı okumaya devam edin.

   

[widget-8]

Fotoğraf Sanatı ve Gelişimi – Dünyanın En Popüler Hobisi!

Fotoğrafçılığın nasıl başladığına dair kesin tarih bulunmamaktadır. Fotoğrafçılığın tarihi, 8.yüzyılda Arap kökenli Cabir İbni Hayyam’ın gümüş nitratın güneş ışığının etkisiyle karardığını bulması ve 15. asırda Leonardo da Vinci’nin karanlık bir odada mevcut olan ufak bir deliğin, odanın dışındaki görüntüleri aksettirmesini fark etmesi ile şekillenmiştir. Işığın, karanlık kutunun diğer yüzeyine yansıtılarak görüntü elde edilmesi fotoğraf tarihi açısından büyük bir gelişme olmuştur.

Niepce ile başlayan temel fotoğraf çalışmaları 1829’da Daugerre, Jacques Mande çalışmaları ile birleşip 1837’de Daugerreotype’ı ortaya çıkarmalarıyla hızlıca gelişim göstermiştir. 1840 yılında ise ışığı 16 kez fazla geçiren bir mercek kullanılıp poz süresi düşürülmüştür. 1852 yılında ise George Eastman, 10 poz çekebilen üzeri bromür kaplı Jelatin rulo filmler bulunan Kodak fotoğraf makinelerini piyasaya sürmüştür. 1870 ise Hermann Vogel emülsiyonları muhtelif kimyasal banyolara batırarak duyarlıklarını arttırma yolunu keşfetmiştir. 1880 yılında kırmızı renge karşı duyarlılığı çok kısıtlı olan ortokomatik filmlerin yanında, pankromatik filmler de bulunmuştur.

Fotoğraf sanatı 19. ve 20. yüzyılda hızla gelişerek inanılmaz bir teknolojiye sahip olmuştur. Günümüzde fotoğraf makineleri özellikleri ve fotoğrafçıya sunduğu kolaylıkları ile seyahatten düğüne, doğumdan mimari fotoğrafçılığa kadar farklı dalların ortaya çıkmasını sağlamış, fotoğrafçılık mesleğinin gelişimini hızlandırmıştır. Fotoğraf nedir ve dünyadaki ilk fotoğraf nasıl çekildi, birlikte bakalım…

[widget-18]

Dünyadaki İlk Fotoğraf ve Fotoğraf Makinesi

Fotoğraf tarihi içerisinde ilk fotoğraf makinesi ve fotoğraflar oldukça dikkat çekicidir. Fotoğraf makinesi bildiğiniz üzere görevi görüntü oluşturmak olan bir araçtır. Fotoğrafın ortaya çıkışı iki temel tarihsel gelişme ile olmuştur. Birincisi, yüzey üzerinde hayali görüntünün oluşturulması. İkincisi ise yüzey üzerinde gerçek görüntünün elde edilmesidir. Dünyadaki ilk fotoğraf da bu çalışmalar üzerine çekilmiştir.

Fotoğrafın tarihi gelişimi içinde teknolojiyle birlikte gözle görünen ancak yüzeyde kalıcı olmayan görüntülerin yerini kalıcı görüntüler almıştır. Fotoğraf makinesi geliştirmeye çalışan araştırmacılar, yansımaları ve gölgeleri belirli bir yüzey üzerinde kalıcı duruma getirmeye uğraşmıştır. Bu uğraşlar sonucu fotoğraf belirli bir yüzeyde kalıcı hale getirilerek ilk fotoğraf ortaya konmuştur.

İlk fotoğraf nasıl çekildi diye merak edenler için çok kolay olmadığını belirtmekte fayda var. Dünyadaki ilk fotoğraf makinesinin büyüklüğü düşünüldüğünde bu sanatın nereden nereye geldiği insanı şaşırtıyor. Peki dünyadaki ilk fotoğraf makinesi hangisi? 1816’da Fransız Joseph Nicephore Niepce odasından çektiği doğa fotoğrafı bilinen ilk fotoğraftır.

  • İlk insan fotoğrafı ise Fransız ressam ve kimyager Louis Jacques Mande Daguerre evinin penceresinden çektiği bu fotoğraftır. Sol alt köşedeki adam ilk insan fotoğrafının kahramanıdır.
  • İlk savaş fotoğrafı ise 1847 yılında Meksika-Amerika savaşında Charles J.Betts tarafından çekildi.
  • Dünyanın ilk fotoğrafı ise 1968 yılında Apollo 8 tarafından görüntülendi.
  • İlk renkli fotoğraf ise İskoç fizikçi James Clerk Maxwell tarafından çekildi. Fotoğrafçı siyah-beyaz fotoğrafı 3 ayrı filtreden geçirerek renkli kareye ulaştı.

Fotoğrafın tarihi gelişimi içerisinde dünyadaki ilk fotoğraf dışında dünyadaki ilk fotoğraf makinesi de merak edilir.

Dünyadaki ilk fotoğraf makinesi 1300 yılında objektifsiz “Camera Obscura” adıyla Araplar tarafından icat edilmiştir. Ancak bu çalışmanın pratik hale gelmesi için uzun bir zaman geçmesi gerekmiştir. 1550 yılında Nürnbergli Cardan, küp biçimindeki kameranın önündeki deliğe ufak bir cam küre yerleştirmiştir. 1795 yılından sonra Nicephore Niepce fotoğraf makinesi alanında çığır açarak 1826 yılında ilk kalıcı fotoğraf görüntüsünü yakalamayı başarmıştır. 

Fotoğraf Sanatı Gelişmeye ve Değişmeye Devam Ediyor!

Fotoğraf sanatı ve fotoğraf teknolojisi, dünyadaki ilk fotoğraf makinesi ile başlayarak günümüze kadar ulaşmış ve hayatımızın önemli anlarında yer almıştır. Fotoğraf çekmek hepimiz için bir hobi olmuştur. Mutluluklarımızı ve hüzünlerimizi fotoğraflarla ölümsüzleştirmişizdir. Kısacası fotoğraf, hayatımızdır…

Hayatınızı daha renkli hale getirmek için fotoğraf makinesine sarılmaya ne dersiniz? Siz de fotoğrafçılık tutkunuzu profesyonel hayata taşıyabilir ve bu büyüleyici sanat dalıyla uğraşabilirsiniz. Fotoğrafçılık kursu eğitimlerine bir göz atın…

[widget-7]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 30