Fotolife Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

Projektör Kullanarak Portre Çekmek

Portre Çekimlerinde Projektör Kullanmanın Püf Noktaları

Yaratıcı fotoğraf çekimlerinin bir numaralı konusu portrelerdir. Ancak portreler her zaman sokakta ya da doğal bir ortamda çekilemeyebilir. Stüdyo ortamında ve projektörler kullanılarak farklı yöntemler denenebilir. Hem renkli hem de eğlenceli çekim tekniklerinden biri olarak kullanılabilir. Projektör ışıkları kullanılarak nasıl portre çekilir, olmaz diyorsanız yanıldığınızı belirtelim. 1960’lardan beri kullanılan bu teknikte herhangi bir objenin üzerine ya da kişiye renkli ışıklar yansıtarak görsel kalitesi yüksek fotoğraflar elde edebilirsiniz. Ek ihtiyacınız olan projektör, stüdyo ve kamera. Bir de fotoğraflarınızı düzenlemek için bilgisayar.

Projektör kullanarak portre çekmek için ekipman olarak 50mm f/1.8 prime lenslerden yararlanabilirsiniz. Projektör seçiminizi ise LCD ya da LED projektörlerden yana yapabilirsiniz. Yaratıcılığınıza bağlı olarak renkleri ve modelinizi kullanabilirsiniz. Portre fotoğraf çekimi yaparken stüdyoda ve projektörlerle portre çekimi yapacaksanız farklı yaklaşımlar kullanabilirsiniz. Modelin üzerine desenler yansıtabilir, modeli tamamen boyayabilir, harflerden ya da film karelerinden yararlanabilirsiniz. Perdenin önüne geçen modelinizi soft ve sert renklerle kompozisyonunuza uydurabilirsiniz.

Peki, çekim yaparken nelere dikkat etmeniz gerekiyor? Projektör kullanarak portre çekmek zor mu? Birlikte inceleyelim…

1.Görsellerinizi seçin.

Projektör kullanarak portre çekmek için projeksiyon da yansıtmak üzere yüksek çözünürlüklü fotoğraflar ya da görüntüler seçin. Portre çekimi koleksiyonunuzu oluşturursanız sürekli görsel aramak durumunda kalmazsınız. Grafiksel renkler ve şekiller, hatta desenler, siyah beyaz görüntüler ya da el yazıları işinize yarayabilir. Notalar, hayvanlar ya da asimetrik şekiller de kullanabilirsiniz.

2.Beyaz bir arka plan bulun.

Eğer perde kullanmayacaksanız boş bir duvar ya da arka plan bulmalısınız. Projektör kullanarak portre çekmek istiyorsanız görüntülerin yansıtılacağı alan mümkün olduğunca beyaz olmalı. Projektör duvardan ne kadar uzaksa, yansıttığı görüntü o kadar geniş olur, ancak ışığın gücü de o oranda azalır. Tüm çerçeveyi kapatacak bir görüntü ayarlarsanız daha iyi portre fotoğrafları elde edersiniz.

3.Modelinizi yerleştirin.

Projektörün yüksekliği ve açısına göre modelli hizalayın. Doğru yüksekliği ve görüntünün istediğiniz yere gelmesini ayarlamak için projektörün boyu ile oynayın. Yansıyan görüntüyü modele göre netleştirmeyi de unutmayın. Modelin üzerine net düşmeyen görüntü iyi bir fotoğraf yakalamanızı sağlamaz. Duvara düşen görüntü ile modelin üzerine düşen görüntü aynı olmayacağı için portre çekimi için konumlandırmayı iyi yapmanız gerekir.

4.Kamera ayarlarınızı yapın.

Fotoğraf makineniz için doğru diyafram ayarlarını belirleyin. f/1.8 ile f/4 arasında geniş bir diyafram değeri seçmek işinizi görecektir. Portre çekimi için başlangıçta ISO değerini 100’e getirin ve bir deneme çekimi yapın eğer fotoğraftaki renkler güçlü renk şeritleri halindeyse ya ISO değerini artırın ya da enstantane değerini azaltmak için diyafram değerini kısın.

5.Pozlamayı kontrol edin.

Projektör kullanarak portre çekmek isteyenler pozlamaları mutlaka kontrol etmeli. Seçtiğiniz fotoğrafa bağlı olarak pozlamayı kontrol etmek için pozlama telafisi kullanmanız gerekebilir. Modelinizin ten rengine göre pozlamayı birkaç çekim yaparak kontrol edin ve odaklamayı ona göre yapın. Bildiğiniz portre çekim yöntemleri ile devam edin.

6.Enstantane seçiminizi doğru belirleyin.

DPL projektör kullanıyorsanız enstantane değeri seçiminiz çok önemli olacak. Yüksek değer seçtiğinizde projeksiyon ışığı güçlü yayacağı için dikkat çekici renk şeritleri oluşturursunuz. Projektör kullanarak portre çekmek istiyorsanız fakat güçlü renk şeritleri oluşturmak istemiyorsanız düşük değerler seçmelisiniz. Portre çekimi yaparken doğru ayarların yapılması ortaya çıkacak fotoğrafların kalitesini etkilemektedir.

7.Model ile projektör arasında durmayın.

Fotoğraflarda gölgenizin çıkmasını istemiyorsanız projektör ile model arasında durmayın. Yanda durarak belli bir açıdan çekim yaparsanız hem bu sorunu engeller, hem de portre çekimi için daha çok ışık ve derinlik sağlamış olursunuz. Projektör kullanarak portre çekmek istiyorsanız model ile projektör arasında herhangi bir gölge girmemesine dikkat etmelisiniz.

Projektör kullanarak portre çekmek istiyorsanız bu adımları uygulamalısınız. Stüdyo ortamında, projeksiyon kullanarak yaratıcılığınızı ve çekim deneyiminizi geliştirebilirsiniz. Fotoğraf çekim teknikleri ile ilgi çekici portre fotoğraf çekimi yapabilirsiniz.

[widget-23]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 30