Fotolife Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

Silüet Fotoğrafları Nasıl Çekilir?

Anlamlı Silüetler Ortaya Çıkarmak İçin Doğru Yerde Durmaya İhtiyacınız Var!

Silüet fotoğraf çekimi, özellikle gün doğumu ve gün batımı saatlerinde etkileyici renkleri ve anları yakalamak için fotoğrafçıların sık kullandığı tekniklerden biridir. Yoğun ve gizemli havası nedeniyle dikkat çekici görüntülerin ortaya çıkmasını sağlayan silüet fotoğrafları, temelde kişiyi ya da objeyi belirli bir ışık kaynağının önüne yerleştirerek yapılsa da hayal dünyamıza hitap eden farklı bir hava içermektedir.

Fotoğrafla iç içe olmamızı sağlayan ve bizi keşfe çıkaran silüet fotoğrafları nasıl çekilir, silüet fotoğraf çekimi nasıl yapılır, kamera ayarları nasıl yapılır, nelere dikkat edilir merak ediyorsanız cevabı sayfamızda!

1.Silüet çekimlerinin mantığı

Silüet fotoğrafı nasıl çekilir diye merak edenler için öncelikli olarak arka planın baz alınması ve kişi ya da objeye odaklama yapılması gerektiğini söyleyebiliriz. Silüet fotoğraf çekimi yaparken objemizi ne kadar az pozlarsak o kadar iyi bir silüet yakalamış olacağız. Yani silüet çekimi yapmadan önce işin mantığını kavramak gerekir.

2.İyi bir konu seçmek

İyi bir konu fotoğrafın güzelleşmesi için önemli bir etkendir. Silüet fotoğraf çekimi yapacağınız yeri doğru seçin ve dikkat çekici silüet çekimleri yapmaya odaklanın. Sahil balıkçıları, kuleler, heykeller, ağaçlar, köprüler işinize yarayabilir. Silüet çekimleri yaparken gün doğumu ve gün batımı zamanlarında ışığın gücünden yararlanın.

3.Kamera ayarları

Silüet fotoğraf çekimi için diyafram öncelikli ya da manuel mod seçin. Dijital kamerada otomatik ölçümleme modunu kullanabilirsiniz. Parlak noktaya odaklanarak ve makinenin ölçümlemeyi parlak noktaya göre ayarlamasını sağlamalısınız. Ayrıca ideal keskinlik ve alan derinliği için f/8-f/13 arasında bir diyafram değeri belirleyebilirsiniz. Son olarak tripod kullanarak görüntünün sarsılmasını engelleyebilirsiniz.

4.Flaş kullanımı

Fotoğraf makinenizi otomatik modda kullanıyorsanız silüet fotoğraf çekimi sırasında makinenizin flaşını kendiliğinden açması ile karşılaşabilirsiniz. Ancak silüet fotoğraflarında ışık mümkün olduğunca az kullanılmalıdır. Flaşınızın kapalı olduğundan emin olmalısınız. Flaş kullanımına dikkat etmezseniz istemediğiniz fotoğraflar elde edersiniz.

5.Doğru ışık kullanımı

Flaş kullanmayacak olmamız silüet fotoğraf çekimi için ışığa ihtiyacımız olmadığı anlamına gelmiyor elbette. Genel fotoğrafçılık kuralı olarak konunuzu aydınlatmanız öğretilse de silüet fotoğrafları çekerken bu kuralı yıkmanız gerekecek. Objeyi ya da konuyu aydınlatmak yerine arka planınızı aydınlatmanız gerekiyor. Gün batımı ya da gün doğumu saatlerinde çekim yapmayı tercih ederek işinizi kolaylaştırabilirsiniz.

6.Görüntüyü çerçeveleme

Silüet fotoğrafları nasıl çekilir sorumuzun bir diğer yanıtı da görüntüyü çerçeveleme. Konunuzun arkasına parlak ve bulutsuz bir gökyüzü yerleştirdiğinizde daha etkili sonuçlar alırsınız. Silüet fotoğraf çekimi yaparken altın oran ile çerçeveye oturtarak göze daha hoş gelmesini sağlayabilirsiniz.

7.Belirgin silüet oluşturma

Çektiğiniz silüet fotoğrafları içerisinde birden fazla obje varsa mümkün olduğunca bu iki objeyi birbirinden ayrı tutmaya çalışın. Eğer köprüde iki adam varsa onların birbirinden uzaklaştığı anı bekleyin. Ayrıca ağaç, direk, kale, araba vb. objelere yaslanan kişileri objeyle bütün olarak görünmemesi için ayrı tutmak gerekmektedir.

8.Histogramı kontrol etme

Arka planı aydınlatmanız görüntüde patlamalara neden olabilir. Bu nedenle çekim bittikten sonra patlama olmadığından emin olmak için histogramı kontrol edin. Kameranızın aydınlık bölge uyarı seçeneğini açarak ekran üzerinde aşırı pozlanmış yerleri görebilirsiniz. Eğer patlama varsa, negatif pozlama telafisi kullanabilirsiniz.

Silüet fotoğrafları nasıl çekilir sorunuzu yanıtladık. Silüet fotoğraf çekimi yaparken dikkat etmeniz gereken noktaları öğrendiniz. Başarılı silüet fotoğrafları çekmek için güçlü bir konunuz olduğundan ve odaklamayı doğru yaptığınızdan emin olun. Çevrenizdekilerin farkına vararak doğru anları bekleyin.

[widget-7]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 30